Handige tips en nuttige informatie over het land Cyprus

Cyprus:
Algemene informatie
Engelsen
Eten en drinken
Foto's
Geschiedenis
Kaart
Klimaat & reisseizoen
Noord-Cyprus
Uitgaansleven
Weer
Plaatsen op Cyprus:
Ayia Napa
Larnaca
Limassol
Nicosia
Paphos (Pafos)
Troodos gebergte
Vakantie:
Luchthavens
Op vakantie naar Cyprus?
Reisinformatie
Zien & doen
Meer informatie over Cyprus:
Sites over Cyprus


 

ONZE CYPRUS TIPS:
De meest interessante bezienswaardigheden en excursies op Cyprus vind je in een handig overzicht: de top 10 bezienswaardigheden van Cyprus

Beste reisperiode voor Cyprus? Op de website zonkalender.nl kun je per maand zien hoe geschikt Cyprus is voor een zonvakantie.
bekijk de Cyprus zonkalender


Vakantie: de luchthavens van Cyprus

De Republiek Cyprus kent 2 luchthavens die gebruikt worden voor internationale passagiersvluchten: Larnaca International Airport (LCA) en Paphos International Airport (PFO).

Larnaca International Airport (LCA)
Deze luchthaven wordt ook wel Cyprus Airport genoemd, omdat deze luchthaven als hoofdluchthaven van Cyprus gezien wordt. Het grootste deel van de toeristen komt via Larnaca International het land binnen.
Voor reizigers die grofweg ten oosten van Limassol verblijven is Larnaca de meest geschikte aanvliegplaats. Vanuit de luchthaven ben je dan meestal binnen 45 minuten in je accommodatie.
De plaats Larnaca ligt slechts op enkele kilometers van de luchthaven.
Wie vervoer zoekt is aangewezen op huurauto, taxi of minibus. Busverbindingen zijn er ook naar o.a. Nicosia en Larnaca.
De taxitarieven zijn vastgesteld en afhankelijk van de plaats waar je naartoe moet. Vooraf vragen naar de prijs voorkomt verrassingen achteraf. Vaak wordt er met een vaste prijslijst gewerkt.

Wie een auto huurt doet er het beste aan om deze vooraf te reserveren, zeker in het hoogseizoen. De vraag is dan vaak groter dan het aanbod en vooraf reserveren voorkomt hoge prijzen of erger nog... geen geschikte huurauto.
Ondanks recente verbouwingen is de capaciteit van de luchthaven te klein voor het aantal passagiers dat passeert. Overvolle vertrekhallen, onoverzichtelijke en lange rijen bij de check-in balies en langere wachttijden bij de bagagebanden zijn daarom in het seizoen meer regel dan uitzondering.

Gegevens Larnaca International Airport
Passagiers per jaar: ongeveer 5 miljoen
Adresgegevens
Larnaca International Airport
7130 Larnaca
Cyprus
Telefoon: +357 24 816 130
Fax: +357 24 304 782
E-mail: niet beschikbaar
Luchthaven codes
IATA airport code: LCA
ICAO airport code: LCLK


Paphos International Airport (PFO)
De internationale luchthaven van Paphos (Pafos) is een stuk kleiner dan Larnaca. De passagiers die op Paphos landen zijn voornamelijk toeristen die in Paphos en andere plaatsen in het westen van Cyprus verblijven.

Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat op Paphos vliegt is vrij klein, net als de frequentie waarin deze maatschappijen Paphos aandoen. Zo vliegt Cyprus Airways niet tussen Amsterdam en Paphos hene-en-weer maar heeft men enkele keren per week een tussenlanding op Paphos. Het traject Paphos-Larnaca en omgekeerd kan dan ook als losse binnenlandse vlucht geboekt worden.
In de toekomst zou Paphos een groter deel van de passagiersstroom op zich moeten gaan nemen. Uitbreidingen van de capaciteit zijn in volle gang en de aangelegde snelweg tussen Paphos en Limassol zorgen ervoor dat reizigers voor Limassol een goed alternatief krijgen.
Transport vanaf de luchthaven naar Paphos en andere plaatsen kan per taxi of minibus. Vakantiegangers met een pakketreis worden meestal door de betreffende reisorganisatie weggebracht en opgehaald.

Gegevens Paphos International Airport
Passagiers per jaar: ongeveer 1,5 miljoen
Adresgegevens
Paphos International Airport
8320 Paphos
Cyprus
Telefoon: +357 2624 0506
Fax: +357 2624 0531
E-mail: niet beschikbaar
Luchthaven codes
IATA airport code: PFO
ICAO airport code: LCPH
 

Cyprus...  land van zon en Afrodite