Handige tips en nuttige informatie over het land Cyprus

Cyprus:
Algemene informatie
Engelsen
Eten en drinken
Foto's
Geschiedenis
Kaart
Klimaat & reisseizoen
Noord-Cyprus
Uitgaansleven
Weer
Plaatsen op Cyprus:
Ayia Napa
Larnaca
Limassol
Nicosia
Paphos (Pafos)
Troodos gebergte
Vakantie:
Luchthavens
Op vakantie naar Cyprus?
Reisinformatie
Zien & doen
Meer informatie over Cyprus:
Sites over Cyprus


 

ONZE CYPRUS TIPS:
De meest interessante bezienswaardigheden en excursies op Cyprus vind je in een handig overzicht: de top 10 bezienswaardigheden van Cyprus

Beste reisperiode voor Cyprus? Op de website zonkalender.nl kun je per maand zien hoe geschikt Cyprus is voor een zonvakantie.
bekijk de Cyprus zonkalender


Vakantie: op vakantie naar Cyprus?

Cyprus is een redelijk populaire toeristische bestemming, vooral onder Engelsen en Duitsers. Nederlandse toeristen zie je in vergelijking met Griekse eilanden zoals Kreta, Rhodos en Kos vrij weinig. Cyprus is niet zo bekend bij de massa en heeft de onterechte reputatie duur te zijn. In totaal gaan er per jaar slechts enkele tienduizenden Nederlanders naar Cyprus. Als je kijkt naar het klimaat van Cyprus, dan zie je dat dat zonzekerder en warmer is dan dat van de Griekse eilanden.

Waar naartoe op Cyprus?
Gezinnen met kinderen kunnen het beste terecht in Paphos. Leuke hotels en een leuke plaats waar voor ieder wel wat te doen en te zien is. Een andere optie zijn de appartementencomplexen en all-inclusive hotels in Ayia Napa. Hier vind je de mooiste stranden en zijn veel hotels van de nodige zwembaden en entertainmentprogramma's voorzien. Verwacht hier echter geen prachtig authentieke Cypriotische plaatsje maar toerisme op z'n platst.
Jongeren die veel uit willen gaan kunnen kiezen tussen Ayia Napa, Limassol en in mindere mate Paphos. Nicosia voldoet niet als je een badplaats zoekt. Ayia Napa heeft het heftigste uitgaansleven, Paphos het gezelligste en Limassol het goedkoopste en meest gevarieerde. Houd er rekening mee dat het stappen buiten de zomermaanden rustig kan zijn.
Strandliefhebbers moeten naar Ayia Napa of Paphos gaan. Ayia napa heeft de mooiste stranden, Paphos heeft ook een aantal leuke stranden. Men ziet Nissi Beach in Ayia Napa als het beste strand van Cyprus.

Wandelaars kunnen terecht in de Troödos bergen (hoog gelegen en een stuk kouder dan langs de kust). Een leuk alternatief is de plaats Polis in het westen waarbij er diverse leuke routes op het Akamas schiereiland gelopen kunnen worden. Uiteraard kun je met een huurauto altijd nog de bergen in om te wandelen.
Degenen die wat van het eiland willen zien kunnen het beste kiezen voor Limassol of Larnaca vanwege de ligging. Limassol voldoet het beste, Larnaca is een goede tweede optie. Vanuit beide plaatsen zijn de meeste plekken op het eiland binnen redelijke tijd aan te rijden met de huurauto.
Wie op zoek is naar rust kan uit vele plaatsjes kiezen. Vooral kleine Cyprus-specialisten weten vaak de mooie en rustige plekjes aan te bieden. Kies je voor het binnenland dan zal het al vaak rustig zijn.
De gemiddelde vakantieganger zal vooral in de plaatsen Paphos (kleiner en gezelliger) en Limassol (stads en minder vakantiegevoel dan Paphos) vinden wat hij zoekt.

Vliegen naar Cyprus
De voormalige nationale luchtvaartmaatschappij Cyprus Airways vloog dagelijks vanaf Amsterdam naar Larnaca Airport. De heenvlucht was altijd 's middags, de terugvlucht 's morgens. Soms was er een tussenlanding op Paphos Airport. Omdat Cyprus Airways in januari 2015 gesommeerd werd om 65 miljoen euro aan staatssteun terug te betalen, is de maatschappij dermate in de financiële problemen gekomen dat ze per direct zijn gaan ophouden met het uitvoeren van vluchten. Inmiddels is Cyprus Airways geliquideerd.
Tijdens de zomerperiode vliegt Transavia vanaf Amsterdam naar de luchthavens van Paphos en Larnaca. De meeste stoelen worden als pakketreis verkocht, maar via Transavia kun je ook losse tickets bestellen. TUI vliegt in het zomerseizoen tussen Amsterdam en Paphos. In de wintermaanden was er geen vliegverbinding tussen Nederland en Cyprus. Transavia is in het winterseizoen 2016/2017 begonnen met het vliegen naar Larnaca. Hiermee wordt voldaan aan een behoefte om het hele jaar door tussen Nederland en Cyprus te kunnen reizen.

Via Duitsland
Omdat de schoolvakanties in Duitsland anders lopen en het aanbod over het algemeen groter is kan het zeker interessant zijn om eens te kijken naar vliegtickets of complete vakanties met vertrek vanaf een Duits vliegveld in de grensstreek. De combinatie van reistijd + parkeerkosten valt ook steeds vaker uit in het voordeel van de Duitse luchthavens. Veel informatie over vliegen vanaf Duitse luchthavens vind je op vakantie via Duitsland.

Pakketreizen
Er zijn voldoende aanbieders die Cyprus aanbieden. Alle grote aanbieders zoals TUI, Neckermann en Sunweb hebben dit land in hun zomeraanbod. Daarnaast heb je nog echte Cyprus-specialisten zoals Isropa Reizen (hotels en appartementen) en Ilios Reizen (privé-villa's).

Rondreizen
Naast de standaard pakketreizen kun je ook kiezen voor een al dan niet avontuurlijke rondreis over Cyprus. Via gespecialiseerde organisaties kun je op Cyprus kiezen uit wandelrondreizen, fietsrondreizen en cultuurrondreizen.

Vakantie Cyprus

Hotels
Vooraf via een boekingssite losse hotelkamers reserveren is vaak goedkoper dan ter plaatse rechtstreeks boeken. Op die manier ben je ook vooraf zeker van een kamer en ben je geen tijd kwijt met het zoeken van een geschikt hotel.
De meeste boekingssites hebben ook een vrij flexibele annuleringsbeleid waarbij je soms zelfs op de middag van aankomst nog kosteloos kunt annuleren
Op Cyprus is een vijfsterrenhotel vaak een echt luxe hotel en geen compleet vakantiedorp wat alleen op basis van faciliteiten de vijfsterren-status toebedeeld krijgt (wat vaak het geval is in Turkije en Egypte).
Het aantal sterren zegt niets over de leeftijd en de staat van onderhoud van het hotel. Veel hotels zijn in de vorige eeuw gebouwd en zijn mogelijk toe aan een (kleine) opknapbeurt. In de onafhankelijke informatie van Toeristiek is vaak te lezen wanneer een hotel gebouwd is, wanneer er eventueel gerenoveerd is en hoe de algehele indruk van het hotel is. Ook op beoordelingssites kun je vaak informatie hierover terugvinden. Een goede internationale beoordelingssite is Tripadvisor.com.
Als je via internet een hotel in Cyprus wilt boeken kun je terecht op bijvoorbeeld Booking.com of Expedia. Meer boekingssites en de officiële sites van individuele hotels op Cyprus vind je op Cyprus-hotels.startpagina.nl

Veerdiensten / cruises
Op dit moment zijn er officieel geen veerdiensten van en naar de Republiek Cyprus. Wel kun je vanuit Limassol diverse mini-cruises maken naar onder andere Egypte (2-daagse cruise naar Caïro en de pyramides), Libanon, Syrië en diverse Griekse eilanden waaronder Rhodos en Kreta. Aanbieders zijn Louis Cruises, Salamis Tours en Paradise Island Tours.

Auto huren
Wie een auto wil huren op Cyprus kan terecht bij één van de vele autoverhuurbedrijven die in de steden en op de luchthaven van Larnaca zitten. De tarieven liggen in de zomer hoger dan in de winter en zijn mede afhankelijk van hoe lang je de auto wilt huren. Hoe langer je huurt, des te goedkoper de prijs per dag wordt.
Vooraf in Nederland reserveren is vaak goedkoper dan ter plaatse huren. Let altijd goed op wat er wel en niet inbegrepen is. Een huurprijs zonder belasting, toeslagen, reserveringskosten en verzekering kan heel goedkoop lijken, maar is het in de praktijk dan vaak juist niet. Let ook goed op de staat van de auto. Zo kreeg ik in 2006 onderstaande afgereden Opel Astra mee die bijna niet vooruit te branden was.

Waar je verder op moet letten als je een auto huurt in Cyprus:
- men rijdt links, dus de bestuurder zit rechts
- het eigen risico op Cyprus is hoger dan in de meeste andere vakantielanden
- een leuke truc die veel toegepast wordt is dat men verwacht dat je een volle tank brandstof afneemt (tegen een veel te hoge prijs) en de auto zo leeg mogelijk inlevert (wat heel lastig is). Indien je hem wel vol terugbrengt krijg je restitutie via je creditcard. Kost je tijd en moeite. Bij sommige verhuurders kun je wel duidelijk afspreken dat je de auto met een volle tank terugbrengt waarna ze alleen afrekenen als je dat niet doet.

Als je vooraf vanuit Nederland een auto wilt huren kunnen we Sunny Cars aanbevelen. Zij werken alleen maar samen met betrouwbare verhuurders. Je huurt altijd inclusief volledige verzekering (ook banden, glas en onderkant auto) en met een brandstofbeleid VOL-VOL (dus geen verplichte aanschaf veel te dure tank brandstof).


 

Cyprus...  land van zon en Afrodite