Sluiten

Autorijden op Cyprus

Autorijden op Cyprus

Op het moment dat je op Cyprus een auto huurt en met de auto wilt gaan rijden, zul je moeten weten wat er anders is dan in Nederland. Dat begint natuurlijk met het feit dat men in Cyprus links op de weg rijdt in plaats van rechts. Dat is de erfenis van jarenlang onder Brits bewind staan. Cyprus is pas sinds 1960 zelfstandig. Toen de automobiel zijn intrede deed op Cyprus, was het land een Britse kolonie. Links rijden is niet zo lastig als je zou denken. Het went snel en op een gegeven moment voelt het bijna natuurlijk aan. Het enige probleem waar je tegenaan kunt lopen is dat je bij de start van een rit (vooral aan het begin van een dag) geneigd bent om rechts te gaan rijden.

Als je nog nooit links hebt gereden, is een van de beste tips de “ik in het midden“-regel te onthouden. Dit betekent simpelweg dat je als bestuurder bijna in het midden van de weg moet zitten. Andere dingen waar je op moet letten, zijn dat je rechts voorrang verleent bij het oprijden van een rotonde en dat je bij het nemen van een bocht de juiste rijstrook kiest.

TIP

5 dingen die je moet weten over autorijden op Cyprus

Op deze pagina staat vrij veel info over autorijden op Cyprus. Wil je de belangrijkste punten in een beknopt artikel lezen? Lees dan het artikel 5 dingen die je moet weten over autorijden op Cyprus. Ideaal voor als je wat minder tijd hebt.

Bediening van de auto

Bediening van de auto

Het stuur zit aan de rechterkant. Dus niet links. Je zult ongetwijfeld een paar keer aan de verkeerde kant in willen stappen. Of verbaasd kijken als je een auto ziet passeren waarbij een kind op de plek zit waar op het Europese continent normaal gesproken de bestuurder zit.

De pedalen zitten natuurlijk net als jet stuur aan de rechterkant van de auto. De volgorde is echter hetzelfde als bij een auto waarbij de bestuurder links zit: het gaspedaal aan de rechterzijde, links daarvan de rem en als je geen automatische versnellingsbak hebt dan heb je aan de linkerkant het koppelingspedaal.

Schakelen doe je met je linkerhand, want je zit nu rechts ten opzichte van de versnellingspook. Het schakelpatroon van de versnellingsbak is wel hetzelfde als bij ons: linksvoor zit de eerste versnelling, daaronder de tweede versnelling, rechts ernaast zijn drie en vier en daarnaast de vijfde en eventueel zesde versnelling. Denk je dat je het lastig vindt om te met je linkerhand te schakelen? Huur dan een auto met automaat.

Voorrang

Als je links moet rijden, hoe zit het dan met de voorrang? In veel gevallen is er door middel van borden en markeringen op de weg aangegeven wie voorrang heeft. In de andere gevallen heeft rechts voorrang, net als bij ons dus. Op rotondes moet je linksom rijden. Met de wijzers van de klok mee dus. Verkeer dat zich op de rotonde bevindt heeft voorrang.

Maximum snelheden

Maximum snelheden

De standaardsnelheid op Cyprus is 100 km/u op de autosnelwegen en 65 en 80 kilometer per uur op andere wegen buiten de bebouwde kom. Op meer landelijke wegen, vooral rond de bergdorpjes, kunnen er lokaal lagere maximumsnelheden gelden. In de bebouwde kom is de standaard maximumsnelheid 50 kilometer per uur. In sommige stukken, met name rondom scholen en in woonwijken, hanteert men een lager maximum van 30 km/u. Dit wordt dan duidelijk door middel van borden aangegeven.

Net als elders in de wereld moet je op je snelheid letten, want er staan overal flitspalen en er wordt gewerkt aan de installatie van meer geavanceerde camera’s in de toekomst.

Alcohol

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Mocht je toch een glaasje op hebben en gaan rijden, dan is het goed om te weten dat het maximaal toegestane alcoholpromillage in de Republiek Cyprus 0,5 promille is. In het noordelijke deel van Cyprus (het niet erkende Turks Cyprus) is alcohol in het verkeer helemaal niet toegestaan.

Verboden te eten en drinken

Een verkeersregel in Cyprus die we in Nederland niet kennen, is dat je als bestuurder niet mag eten of drinken tijdens het rijden. Het kan je een boete opleveren als je hier op betrapt wordt. Je telefoon in je handen houden is ook ‘not done‘ als je aan het autorijden bent. Maar dat is in Nederland ook zo.

Parkeren

Parkeren

Parkeren op de weg mag niet naast en enkele of dubbele gele lijn. Bij een dubbele gele lijn mag je ook niet stilstaan. Parkeerplek zoeken is in Cyprus over het algemeen niet zo lastig. In de kernen van grote steden en bij populaire stranden kan het soms wat lastig zijn om een parkeerplaatsje te vinden. Op steeds meer plekken moet je betalen om te parkeren. Soms is dat op basis van een parkeermeter, bij particuliere parkeerplaatsen betaal je vaak een vast bedrag per keer. In vergelijking tot Nederland zijn de parkeerkosten zeer bescheiden. Buiten de bebouwde kom is parkeren bijna altijd gratis.

Internationaal rijbewijs is niet nodig

Als je in Cyprus rijdt, heb je alleen een internationaal rijbewijs nodig als je rijbewijs in een niet-Latijns alfabet is en uit een land buiten de Europese Unie komt. Dat betekent dat als je met een EU-, Amerikaans, Australisch of Brits rijbewijs naar Cyprus reist, je geen internationaal rijbewijs nodig heeft om een auto te huren of te besturen.

Rode nummerplaten

Rode nummerplaten

Huurauto’s in Cyprus zijn voorzien van rode nummerplaten. Het voordeel (of nadeel) is dat de medeweggebruikers weten dat ze met een huurauto te maken hebben. Het voordeel is dat ze er rekening mee kunnen houden met het gegeven dat je waarschijnlijk niet bekend met met de omgeving en mogelijk zelfs niet gewend bent om links te rijden. Het kan er ook toe leiden dat ze niet weten hoe snel ze je in moeten halen, omdat je mogelijk te langzaam zou kunnen rijden.