Sluiten

Beste reistijd voor Cyprus

Beste reistijd voor Cyprus

Het moment van reizen is deels bepalend voor het succes van de vakantie. Want het heeft geen zin om voor een zonvakantie naar Cyprus te vliegen op het moment dat het regent en de temperatuur ver onder de twintig graden ligt. Een wintersportvakantie voer je niet uit op het moment dat de kans op sneeuw nihil is. En voor een wandelvakantie moet je proberen om de meest warme periode van het jaar te vermijden. Niet alleen het weer en klimaat zijn bepalend voor wat de beste reistijd voor Cyprus is. Je beschikbare budget telt ook mee. Tijdens het hoogseizoen liggen de prijzen voor vakanties naar Cyprus in de regel hoger dan wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen

Cyprus kent een toeristenseizoen dat van half mei tot half oktober loopt. Dit loopt ongeveer gelijk aan de periode dat er hoofdzakelijk sprake is van zomers weer op Cyprus. Vanaf half mei zijn middagtemperaturen van 25 graden normaal in de toeristische plaatsen van Cyprus. Dat blijft zo tot ongeveer halverwege oktober. Tijdens deze vijf maanden is de kans op regen klein en laat de zon zich veel zien. Tijdens het toeristenseizoen liggen de prijzen voor hotelkamers en huurauto’s hoger dan buiten het toeristenseizoen.

Hoogseizoen

Binnen het toeristenseizoen bestaat er een hoogseizoen. In het geval van Cyprus vormen de maanden juli en augustus het hoogseizoen of piekseizoen. Dit zijn de twee drukste maanden op het eiland. De grotere vraag naar hotelkamers, vliegtickets en huurauto’s kunnen de prijzen opstuwen.

Beste reistijd voor een zonvakantie naar Cyprus

Beste reistijd voor een zonvakantie naar Cyprus

Als je vooral voor zon, zee, strand en zwembad naar Cyprus gaat, dan is de periode juni tot en met september de beste reistijd om dat te doen. De maanden juli en augustus kunnen aan de hete kant zijn. Wie het grootste deel van de dag weinig onderneemt en zich in de nabijheid van de zee of het zwembad bevindt, die prima met de tropische temperaturen om kunnen gaan.

Als je in juni of september voor een zonvakantie naar Cyprus vliegt, dan is de kans op een hittegolf wat lager. Deze twee maanden worden daardoor als aangenamer gezien. Nadeel is dat de schoolgaande of studerende jeugd dan geen zomervakantie heeft.

Mei en oktober zijn wat onzeker wat betreft het strandweer. Daar komt bij dat het zeewater in mei nog niet optimaal is qua temperatuur. Als je in mei naar Cyprus wilt gaan, dan heeft de tweede helft van mei de beste kaarten op het gebeid van het weer. In oktober is de eerste helft van de maand de betere reistijd.

Beste reistijd voor een culturele reis naar Cyprus

Cyprus ligt op het kruispunt van culturen. Deze ligging heeft de nodige boeiende archeologische vindplaatsen en musea opgeleverd. Wil je vooral naar Cyprus vliegen om de archeologische sites, de idyllische dorpjes en de andere bezienswaardigheden van het eiland te ontdekken? Dan vormen de maanden april, mei, september en oktober de beste reistijd voor Cyprus. Wil je een combinatie van zon en cultuur? Dan kom je vooral uit op de maand september voor jouw Cyprus vakantie.

Beste reistijd voor een wandelvakantie op Cyprus

Ga je naar Cyprus om te gaan wandelen? Dan ga je dat waarschijnlijk in de bergachtige gebieden landinwaarts doen. Daar wijkt het klimaat wat af van wat voor de badplaatsen als normaal beschouwd wordt. In het Troödosgebergte is er een grotere kans op bewolking. De temperaturen liggen over het algemeen lager, zeker als je je op een hoogte boven de duizend meter bevindt. Tot slot zie je dat de kansen op neerslag, al is het soms gering, aan de randen van het toeristenseizoen hier hoger liggen. Het is daardoor lastig om goed aan te geven wat de beste reistijd voor een wandelvakantie op Cyprus is.

Als je de warmere delen van het land vermijdt, kun je eigenlijk heel het zomerseizoen prima wandelen op Cyprus. Als je (ook) in de warmere delen gaat lopen, dan zouden wij de heetste maanden van het jaar proberen te vermijden.

Beste reistijd voor wintersport op Cyprus

Het is voor Nederlanders niet de meest voor de hand liggende wintersportbestemming, maar je kunt in het hart van Cyprus prima skiën of snowboarden. Op de toppen van het Troödosgebergte kan er tijdens de koelste maanden van het jaar aan wintersport gedaan worden. Het is geen sneeuwzekere bestemming. De kans op goede skiomstandigheden is het grootste in januari en februari. In maart gaan de sneeuwcondities achteruit en loopt het wintersportseizoen op Cyprus teneinde.

Winterzon vakantie op Cyprus?

Wil je tijdens het winterzonseizoen naar Cyprus op vakantie? Weet dan dat Cyprus geen echte winterzonbestemming is. In november kun je nog wat dagen goed weer hebben om aan het zwembad of op het strand te gaan liggen en in april (soms al in maart) komen de eerste zomerse dagen voor. Het is niet voldoende om Cyprus als een echte winterzonbestemming te promoten. Dat is meteen de reden dat de reisorganisaties Cyprus niet binnen hun winterzonaanbod opnemen.