Sluiten

Eten en drinken op Cyprus

Eten en drinken op Cyprus

Wie op Cyprus gaat eten herkent zeker de nodige gerechten die helemaal of aangepast uit de Griekse of Turkse keuken lijken te komen. De Cypriotische keuken kent ook veel invloeden uit Italië, Engeland en het Midden-Oosten. Net als in andere mediterrane keukens worden vlees en vis vaak op een grill bereid en neemt ook de oven een belangrijke rol in bij het bereiden van gerechten.

Naast varkensvlees en rundvlees kom je in de Cypriotische gerechten ook vaak lamsvlees en geitenvlees tegen. Heerlijk zijn stoofschotels zoals stifado (een soort goulash met kaneel), suvla (een vleesspies, zoals de Griekse souvlaki), kebab (vooral als snack) en Paidakia (lamskoteletjes).
Brood en simpele, maar immer verse salades vormen belangrijke bijgerechten en voorgerechten op de menukaart.

Wie niet weet wat hij/zij moet kiezen van de menukaart kan een meze bestellen. Vrijwel ieder Cypriotisch restaurant heeft dit op de kaart staan. De ober serveert dan ongeveer 10 tot 20 verschillende Cypriotische gerechten die in kleine bordjes op tafel gezet worden. Ieder neemt daarvan wat hij wil.

Wie meze wil bestellen zal dat vaak met minimaal 2 personen moeten doen. In sommige restaurants hebben ze voor gasten die alleen van een meze willen genieten een zogenaamde meze platter, een schotel waarbij er verschillende gerechten op één bord geserveerd worden. Vaak wordt dit aangeboden in de vorm van een voorgerecht.

Wie in all-inclusive hotels eet, zal ervaren dat het eten daar minder traditioneel is dan buiten het hotel. De buffetten bevatten vooral internationale gerechten en een goed Cypriotisch gerecht is vaak ver te zoeken. Creatiever dan vleesspiesjes, gevulde wijnbladeren en talaturi (een soort tzaziki) tref je het niet. Uitzonderingen zijn Cypriotische avonden, die een aantal hotels eens per week organiseren.

Fastfood

Fastfood

Liefhebbers van fastfood kunnen ook goed op Cyprus terecht. In plaatsen als Limassol, Ayia Napa, Larnaca en Paphos vind je vestigingen van onder andere McDonalds, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Burger King. Ook restaurantketen TGI Friday’s en koffieketen Starbucks zijn vertegenwoordigd op het eiland.

Een andere keten die niet onder de noemer fastfood valt, is het luxe ijsmerk Haägen-Dasz. De vestiging in Limassol is groot en zeer druk bezocht. Niet vanwege het ijs, maar omdat dit in Limassol gewoonweg één van de ‘places to be’ is. Mensen staan op straat in de rij voor een plekje op het terras ’s avonds.

Drinken

Drinken

Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat gebrouwen wordt in Limassol. Dit merk kom je vrijwel overal in de Republiek Cyprus tegen. In Noord-Cyprus wordt juist het Turkse Efes veel geschonken. In de bars van Cyprus zie je verder veel invloed van de Engelsen. Wat zij graag drinken wordt veel geschonken in de bars en clubs. Erg populair zijn daarom grote glazen bier (‘pints’), de zogenaamde shots (kleine glaasjes met sterke drankjes in allerlei smaken en kleuren) en gin.

De nationale drank van Cyprus is Brandy Sour, een heerlijke longdrink met (Cypriotische) brandy, citroensap, angostura en sodawater. Deze drank is oorspronkelijk afkomstig van de Britten, maar in de loop van de tijd helemaal in het Cypriotische leven geïntegreerd.