Sluiten

Famagusta-uitkijkpunt

Famagusta-uitkijkpunt

Sinds 1974 is Cyprus in tweeën gedeeld. Of eigenlijk in drieën, als je de bufferzone van de Verenigde Naties als een apart gebied beschouwt. De verdeling van Cyprus is niet op vrijwillige basis. Turkije meende dat ze voldoende redenen hadden om in 1974 Cyprus aan te vallen en het noordelijke deel van Cyprus te bezetten. Hierover vertellen we meer op de pagina over Noord-Cyprus.

View On Famagusta (ook wel Famagusta Viewpoint genoemd) is een belangrijke bezienswaardigheid voor iedereen die meer wil weten over Famagusta, de bezetting van Famagusta en de gevolgen van de Turkse invasie van Famagusta. Want laten we eerlijk zijn: als je vanuit de VN-regels kijkt naar wat er hier gebeurd is, kun je het niet anders noemen dan een brute invasie door Turkije. Meerdere internationale afspraken en regels zijn geschonden. Mensenrechten zijn op grote schaal geschonden. Cyprus is verdeeld terwijl men hier prima in harmonie naast en met elkaar kon leven.

Het uitzichtpunt

Famagusta uitkijkpunt

Bij het dorp Deryneia kun je vanaf Famagusta-uitkijkpunt kijken naar Famagusta. Het Famagusta Viewpoint staat ook bekend als het Cultureel Centrum van het Bezette Famagusta. Bezoekers kunnen Noord-Cyprus bekijken, evenals de verlaten stad Varosha, die ook Famagusta wordt genoemd. Vóór 1974 werd Varosha als de populairste toeristische bestemming op Cyprus beschouwd.

Voor het uitzicht moet je via een vrij smalle trap naar het dak van de woning gaan. Daar is een uitzichtpunt ingericht waarbij je op afstand kunt kijken naar het verlaten deel van Famagusta. Na betaling van het entreegeld ontvang je een verrekijker om daarmee goed te kunnen kijken. Het uitzichtpunt bevindt zich net binnen de zogenaamde ‘green line’ van Cyprus aan.

Video en foto’s

foto’s

Op de begane grond is er een kamer ingericht als expositieruimte. Hier kun je foto’s zien van Varosha/Famagusta voor de bezetting en hoe de situatie nu is. Op een scherm bij de ingang, op het terras, kun je een korte documentaire zien over Famagusta en de bezetting. De documentaire is niet helemaal objectief. Hij is gemaakt vanuit het Grieks-Cypriotische standpunt.

Praktische informatie

Het Famagusta-uitkijkpunt ligt bij het dorp Deryneia, in het zuidoosten van Cyprus. Op google maps kun je de exacte locatie bekijken.