Sluiten

Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Cyprus en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Cyprus. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens jou, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Cyprus reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Cyprus-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Vliegtijd naar Cyprus vanaf Amsterdam ongeveer 4 uur en 10 minuten
Vliegtijd van Cyprus naar Amsterdam ongeveer 3 uur en 40 minuten
Valuta euro (EUR)
Geldautomaten volop aanwezig en accepteren vrijwel altijd Nederlandse pinpassen
Creditcards grote creditcards worden op veel toeristische plekken zoals hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd
Banken mei-augustus: banken zijn geopend van 08:15 tot 13:00 uur (ma-vr)
september: banken zijn geopend van 08:15 tot 13:00 uur (ma-vr) en maandagmiddag van 15:15 tot 16:45 uur
oktober-april: banken zijn geopend van 08:30 tot 13:00 uur (ma-vr) en maandagmiddag van 15:15 tot 16:45 uur
Tijdsverschil op Cyprus is het 1 uur later dan in Nederland, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter
Handig om te weten
Autorijden op Cyprus rijdt men links, net als in Engeland. Mobiele telefoons mogen alleen handsfree gebruikt worden. Op Cyprus vind je steeds meer flitspalen (die werken!) en langs de autosnelwegen staan vrijwel dagelijks snelheidscontroles.
Benzine en diesel zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en België. Het gebruik van LPG in motorvoertuigen is nadrukkelijk verboden.
Het zonlicht kan erg fel zijn op Cyprus en het verkeer flink verblinden. Zo moet je in de ochtend oppassen als je oostwaarts rijdt en ’s avonds word je rijdend in westelijke richting flink gehinderd door de felle zon.
Parkeren Parkeren is op Cyprus op de meeste plekken gratis. Op sommige plekken zoals bijvoorbeeld Limassol moet je betaald parkeren, betalen doe je dan door middel van parkeermeters. De kosten zijn aanzienlijk lager dan wat we in Nederland gewend zijn. Je kunt in steden zoals Limassol en Nicosia ook op particulier beheerde parkeerterreinen parkeren. Je betaalt dan meestal een vast bedrag per dag of dagdeel. Dat betaal je contant aan de uitbater/eigenaar.
Auto huren een huurauto kan goedkoop zijn op Cyprus, mits je tijdig reserveert. Men kent op Cyprus 2 tarieven: het zomertarief (1 april t/m 31 oktober) en het aanzienlijk lagere wintertarief (van 1 november t/m 31 maart). Cabrio’s zijn in de zomer gewild en duur.
Liften liftend reizen is niet gebruikelijk op Cyprus, maar ook niet verboden. Houd rekening met lange wachttijden als je probeert een lift te krijgen.
Reisdocumenten naar Cyprus kan men reizen met een geldig paspoort of ID-kaart. Cyprus behoort tot de Europese Unie.
Electriciteit / voltage in Cyprus heeft men een 240 volt / 50 Hz electriciteitsnetwerk en werkt men met andere stekkers dan we in Nederland en België gewend zijn. Adapters zijn te koop op luchthavens, in electronicashops en zijn te leen bij veel hotels.
Drinkwater het leidingwater in Cyprus is veilig te drinken
Vaccinaties Cyprus is vrij van de zogenaamde reizigersziektes en daarom zijn vaccinaties voor het reizen naar Cyprus niet nodig
Gezondheidszorg de gezondheidszorg op Cyprus is goed. Op Cyprus kent men zowel staatsziekenhuizen als privéklinieken. Toeristen kunnen bij beiden terecht in geval dat ze medische hulp nodig hebben.
Fotograferen hier geldt op Cyprus een fotografeerverbod:
– nabij militaire bases en militaire installaties
– in musea waar een speciale toestemming nodig is van de bepalende authoriteiten
– met flits in kerken met muurschilderingen en iconen; zonder flits mag het wel
Feestdagen Pasen en alle daarmee samenhangende feestdagen vallen op Cyprus anders dan bij ons. Bij een geplande vakantie in het voorjaar kan het zijn dat er Grieks-Orthodoxe feestdagen in de vakantie vallen waardoor winkels en andere gelegenheden gesloten kunnen zijn. Houd hier rekening mee bij het boeken van een reis.
Andere (vaste) feestdagen zijn:
6 januari – Driekoningen (Epiphanie)
25 maart – Griekse nationale feestdag
1 april – Grieks-Cypriotische nationale feestdag
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Sterfdag van Maria
1 oktober – onafhankelijkheidsdag
28 oktober – Ochi dag
24 december – Kerstavond
25 en 26 december – Kerstmis
Criminaliteit de criminaliteitscijfers van Cyprus zijn uitstekend, het behoort al jarenlang tot één van de veiligste landen van Europa.
In noodgevallen kan men de telefoonnummers 199 of 112 gebruiken.
Consulaat het Nederlandse Consulaat op Cyprus is hier te vinden:
Mr. Platon E. Lanitis, Hon. Consul
Arch. Kyprianou 21
P.O. Box 50336
3603 Lemesos (Limassol)
tel. +357 25 820 920
fax +357 25 341 361
Winkeltijden de winkeltijden zijn afhankelijk van het seizoen en de plaats. In toeristengebieden zijn winkels vaak langer open dan in andere plaatsen.
Over het algemeen geldt dat de winkels op vrijdag een uurtje langer open zijn dan andere avonden, dat de winkels op woensdagmiddag en zondag gesloten zijn en dat de meeste winkels tijdens de zomermaanden (15 juni tot en met 31 augustus) een middagsluiting kennen van 14 tot 17 uur.
Kappers in redelijk wat hotels vind je kapsalons met Engelssprekend personeel. Een afspraak is daar vaak wel nodig. Leuker en spannender is om bij een lokale kapper langs te gaan en met handgebaren duidelijk te maken wat je wilt. Bij veel kappers kunnen mannen zich ook nog laten scheren. Reken op ongeveer 10 tot 15 euro voor wassen en knippen.
Zonsopkomst en -ondergang dit zijn de gemiddelde tijden:
januari 06:55 op en 17:00 onder
februari 06:35 op en 17:30 onder
maart 06:00 op en 17:55 onder
april 06:15 op en 19:20 onder (*)
mei 05:45 op en 19:45 onder (*)
juni 05:30 op en 20:00 onder (*)
juli 05:45 op en 20:00 onder (*)
augustus 06:05 op en 19:35 onder (*)
september 06:30 op en 18:55 onder (*)
oktober 06:50 op en 18:15 onder (*)
november 06:20 op en 16:45 onder
december 06:45 op en 16:35 onder
(*) van eind maart tot eind oktober is het op Cyprus zomertijd