Sluiten

Noord-Cyprus

Noord-Cyprus

Het is vrijwel onmogelijk om te schrijven over het noordelijke deel van Cyprus zonder een standpunt in te nemen. Het conflict tussen de Republiek Cyprus (vaak Grieks Cyprus genoemd) en Turkije over Noord-Cyprus is al jarenlang een lastig onderwerp en voor mensen die er direct bij betrokken zijn vaak ook een erg pijnlijk onderwerp.

Op het moment dat je het als buitenstaander hebt over het bezette deel van Cyprus, dan stoot je daarmee de Turken en Turks Cyprioten voor hun hoofd, omdat zij menen dat Noord-Cyprus hen toekomt.

Op het moment dat je het hebt over de Turkse Republiek Noord-Cyprus (T.R.N.C.) dan lijkt het erop dat je dit deel van Cyprus als onafhankelijke Turks-Cypriotische staat erkent en dat er feitelijk geen sprake is van bezetting maar juist van bevrijding.

De laatste jaren zijn er meerdere pogingen geweest om tot een oplossing te komen. Helaas is dat tot op heden niet gelukt. Nu Turkije graag bij de Europese Unie wil horen en de Republiek Cyprus al toegetreden is tot de E.U. lijkt het erop dat een hereniging voor de Grieks Cyprioten niet zo erg hoeft. In een referendum gehouden in 2004 bleken de Turks Cyprioten vóór een hereniging te zijn en spraken de Grieks Cyprioten zich uit tegen een hereniging.

In 2008 is er echter toch weer een klein stapje gezet door het openstellen van Ledra Street, een belangrijke grensovergang in Nicosia.

Noord-Cyprus bezoeken

Noord-Cyprus bezoeken

Het noorden van Cyprus is net zo veilig als het zuiden van Cyprus. Er is daarom geen reden om Noord-Cyprus te vermijden als vakantiebestemming. De Turks-Cyprioten zullen je van harte welkom heten met de warmte die bij hun karakter past. De grensovergangen die binnen de Green Line geopend zijn kennen een dubbele paspoortcontrole. Je hebt een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart nodig om vanuit de Republiek Cyprus naar Noord-Cyprus en terug te reizen. Je hebt geen visum nodig.

De meeste toeristen die in de Republiek Cyprus verblijven beperken hun bezoek aan Noord-Cyprus tot het noordelijke deel van Nicosia. Daarvoor kun je de voor voetgangers bedoelde grensovergang in Ledra Street gebruiken.

Praktisch

In Noord-Cyprus betaal je niet met de euro, maar met de Turkse lira. Het mobiele telefoonnetwerk is een Turks netwerk. Hierdoor moet je goed opletten of er voor jouw telefoonprovider mogelijk roamingtoeslagen van toepassing zijn of dat Turkije als Europa behandeld wordt. Officieel staan de autoverhuurbedrijven in de Republiek Cyprus het niet toe om met je huurauto naar het vanuit hun perspectief geziene bezette noordelijke deel te rijden. De vraag is of de verplichte verzekering die je aan de Tueks-Cypriotische kant afsluit afdoende is om in het geval van een ongeluk niet in de problemen te komen.

Hoewel het verleidelijk is om in Noord-Cyprus namaakgoederen te kopen zoals merkkleding en horloges, bestaat er de kans dat die bij terugkeer naar het zuidelijke deel van Cyprus in beslag genomen worden.

Mijn ervaring met Noord-Cyprus

Mijn ervaring met Noord-Cyprus

Door de spanningen tussen de twee machten op Cyprus heb ik zelden de kans gehad om Turks Cyprus te bezoeken. Geen tijd, te lastig, je mocht je huurauto niet meenemen…diverse redenen om Turks Cyprus niet te gezien te hebben. Volgens mensen die Noord-Cyprus wel gezien hebben heb ik iets gemist. Volgens hen is het het mooiste deel van het eiland. Hoewel ik denk dat ze geen objectief oordeel kunnen vellen over dat deel van Cyprus en misschien ook geen vergelijk kunnen maken met de Republiek Cyprus omdat ze daar mogelijk juist weer niet geweest zijn, denk ik dat er zeker een kern van waarheid in zit. Als ik foto’s zie van Noord-Cyprus zie ik zeker mooie plaatjes, die vaak romantisch en gezellig overkomen. Wat ik me wel afvraag, en dat baseer ik puur op informatie die ik lees over Noord-Cyprus, of er niet veel armoede en verpaupering is. Idyllisch en armoedig worden vaak met elkaar verward en als ik de verhalen mag geloven heeft de economie van het Turkse deel van Cyprus aardig te lijden onder het wegblijven van westerse toeristen.

Zonder de inhoud van het conflict helemaal te kennen denk ik dat hereniging lastig is, maar voor het noorden van Cyprus en Turkije erg belangrijk. Of men bereid is daarvoor offers te brengen en een knieval te maken richting de Republiek Cyprus is de vraag. Hopelijk zijn beide partijen bereid water bij de wijn te doen en komt men tot een oplossing. Dit is goed voor het eiland en voor Europa.

In het jaar 2022 bezocht ik voor het eerst een klein stukje van Noord-Cyprus. Via de doorgang bij Ledra Street heb ik het noordelijke deel van Nicosia bezocht. Het was voor mijn gevoel bijna net alsof ik Turkije binnenstapte. De verschillen zijn niet zo groot (hoewel de meningen van de locals daar verdeeld over zijn), maar je voelt en ziet meteen dat de details anders zijn.

Ervaringen en tips van een ervaren bezoeker

Van Jan, een reiziger die regelmatig naar Noord-Cyprus reist, ontvingen we de volgende tips en informatie:

– het conflict: in Noord-Cyprus kan open gesproken worden hierover. In ons hotel heb ik zelfs lange avonden met de eigenaars en het personeel gedebatteerd hierover (na me zelf redelijk op de hoogte gesteld te hebben van het hoe en waarom). Het is zelfs zeer leerrijk om hun kant van de medaille eens te bekijken, wij horen jammer genoeg meestal enkel de Griekse interpretatie wegens handig politiek lobbywerk.
– wat betreft “idyllisch”: het is inderdaad zo dat Noord-Cyprus zeker iets authentiek biedt, wat in het zuidelijk deel soms wat moeilijker geworden is (daar waren we ook reeds 3 x). Het hééft iets: de gastvrijheid is treffend t.o.v. het zeer commerciële van het zuiden, eten en drinken is deels anders (de Turkse invloeden) en niet alle oudere gebouwen worden vlotjes met de grond gelijk gemaakt. De (echte) bevolking is niet erg religieus: alhoewel officieel moslim, is daar weinig van te merken en zo willen ze het ook houden.
Aan de andere kant: het is armoedig vergeleken met het zuiden, soms sjofel en ietwat vervallen – iets wat men ook aantreft in de maghreb-landen en men dus soms even “door moet kijken”
– Monumenten en bezienswaardigheden zijn niet zo goed onderhouden als in het zuiden, maar ze zijn trots op wat ze hebben. In bijvoorbeeld Famagusta is de grote moskee een mooie site, evenals de stadswallen. In Girne het je het fort en de ridderburcht, hoog in de bergen.
– verwacht niet veel van de stranden: geen uitbating, weinig faciliteiten (toch waar wij vooral waren, rond Girne)
– Leuke “noordzijde” in Nicosia
– AANRADER: eenvoudig en zéér gastvrij bungalowdorp AMBELIA VILLAGE (men spreekt er Nederlands indien nodig!)
– Wij boeken onze vluchten zelf via Turkish Airlines