Sluiten

Ayia Napa

Ayia Napa

De plaats Ayia Napa (Agia Napa) is één van de meest toeristische plaatsen van Cyprus. Het plaatsje kenmerkt zich vooral door terrasjes, winkels en hotels.

Net als zoveel tegenwoordig toeristische plaatsen was Ayia Napa tot het eind van de vorige eeuw slechts een klein vissersdorp waar relatief weinig toeristen kwamen. Projectontwikkelaars kregen echter al snel in de gaten dat de stranden rondom Ayia Napa tot de mooisten van Cyprus behoorden en een uitstekende trekpleister zouden kunnen vormen om toeristen naar het eiland te trekken. In een tijdsbestek van ongeveer 10 jaar is het onbeduidende vissersdorpje uitgegroeid tot één van de populairste plaatsen op Cyprus om een vakantie door te brengen. Wie in de oude haven van Ayia Napa komt ziet hier nog steeds de vele vissersbootjes die vroeger de belangrijkste bron van inkomsten vormden voor de plaats.

Straatbeeld van Ayia Napa

Straatbeeld van Ayia Napa

Het straatbeeld wordt vooral bepaald door toeristische winkels, restaurants, bars, autoverhuurbedrijven en andere aanbieders van alles wat een toerist zich wenst. Wie naar Cyprus komt voor strand, uitgaan en plezier maken is in Ayia Napa op het juiste adres.
Verwacht echter niet dat je in een typisch Cypriotische setting terecht komt, daarvoor moet je toch echt naar andere plaatsen gaan. Soms spreek ik mensen die met hun gezin naar Ayia Napa geweest zijn en die zeggen niets aan Cyprus gevonden te hebben. Wat ze zich echter niet realiseren is dat je amper iets van Cyprus ziet als je in Ayia Napa zit. Iemand die alleen het centrum van Amsterdam heeft gezien heeft ook geen idee hoe een gemiddelde Nederlander woont en werkt.

Uitgaan in Ayia Napa

Waar Ayia Napa vooral om bekend staat, is het uitgaansleven. Vanwege de grote hoeveelheden jongeren die hier komen om te feesten, de grote hoeveelheid clubs, de vele optredens van internationale D.J.’s en de relatief hoge prijzen in het uitgaansleven heeft Ayia Napa de bijnaam “het tweede Ibiza” gekregen. Uitgaan in Ayia Napa is volgens de kenners geweldig. De gemiddelde leeftijd ligt hier wel lager dan op andere typische feestbestemmingen zoals Ibiza en Mykonos. Dat zal onder andere te maken hebben met het prijsniveau. Dat ligt in Ayia Napa tegenwoordig vrij gunstig, hoewel je uitgaan in Ayia Napa niet als ‘goedkoop’ mag kwalificeren.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Ayia Napa is van mei tot half oktober, als je puur naar het weer kijkt. Indien het uitgaansleven ook van enige belang is, focus je dan op de maanden juli en augustus. Dat is het moment dat de clubs en bars op volle toeren draaien en de grootste acts ingevlogen worden om de feesten tot een succes te maken.

Kom je voor het strandleven, dan zou september onze voorkeur hebben, gevolgd door de periode juni tot en met augustus.

De stranden van Ayia Napa

De stranden van Ayia Napa

De stranden vormen de belangrijkste attractie van Ayia Napa. Want zelfs zonder het uitgaansleven zou Ayia Napa puur op de stranden kunnen vertrouwen om toeristen naar deze badplaats te halen. Ayia Napa telt verschillende stranden, die in ondergrond, voorzieningen en publiek van elkaar te onderscheiden zijn. De populairste stranden zijn Nissi Beach, Makronissos Beach en Pantachou Beach. Dit zijn drie fijne zandstranden die zich qua schoonheid kunnen meten met de beste stranden van Europa. Sterker nog: Nissi Beach wordt geregeld in toplijstjes van mooiste Europese stranden vermeld. Wie het fijne zandstrand met zijn felle turquoise zeewater bezoekt, die zal helemaal begrijpen waarom dat is.

De stranden van Ayia Napa hebben – ondanks dat ieder strand zijn eigen kwaliteiten heeft – een aantal zaken gemeen. Om te beginnen zijn het allemaal zogenaamde ‘Blue Flag’ stranden. Schoon genoeg dus om heerlijk te zwemmen en te zonnebaden. Verder geldt voor alle stranden dat het zeewater gedurende een lange tijd van het jaar een prima temperatuur heeft. In september wordt de hoogste zeewatertemperatuur gehaald. Dan mag je rekenen op een watertemperatuur van ongeveer 27 tot soms wel 28 of 29 graden. In baaien kan de watertemperatuur in de ondiepe gedeeltes nog wat verder oplopen.

Wat te doen in Ayia Napa

Wat te doen in Ayia Napa

In Ayia Napa is meer te zien en te doen dan de prachtige stranden. Verspreid in en rond de stad zijn er meerdere interessante bezienswaardigheden om te ontdekken. In het oosten van Ayia Napa kun je door het Sculpture Park wandelen en gratis genieten van uiteenlopende beeldhouwwerken. De Love Bridge is een mooi natuurverschijnsel: deze natuurlijke brug wordt vooral tegen zonsondergang veel bezocht door verliefde stelletjes. Wil je een boeiend museum bezoeken? Dan is het Thalassa interessant om te bezoeken. Dit museum is onder andere gewijd aan de connectie tussen Cyprus en de zee.

Interessante gebouwen zijn de Ayia Thekla Kapel, het Klooster van Ayia Napa en de bij de haven van Ayia Napa gelegen kerk van St. George. Bij het Makronissos strand kun je een archeologische vindplaats bezoeken. De tombes van Makronissos zijn eind vorige eeuw tijdens opgravingen blootgelegd.

Ayia Napa leent zich natuurlijk ook uitstekend voor uitstapjes met de boot en allerlei watersporten. De bootexcursies vertrekken hoofdzakelijk vanuit de haven van Ayia Napa. Op de stranden kun je allerlei wateractiviteiten boeken, waaronder de altijd leuke banaantocht of het huren van een jetski zodat je zelf over het water kunt glijden.

TIP

Ayia Napa top 10 bezienswaardigheden

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor Ayia Napa hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Ayia Napa is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in Ayia Napa.

top 10 bezienswaardigheden van Ayia Napa

Eten en drinken

Eten en drinken

Je hoeft in Ayia Napa niet te verhongeren of dorst te lijden. Zolang je keiharde valuta hebt, zijn er tal van plekken waar je iets kunt eten of drinken. De meeste restaurants en bars concentreren zich in het centrum van Ayia Napa. De meeste restaurants zitten aan Nissi Avenue. Je mag deze straat als hoofdstraat van Ayia Napa beschouwen. Rond de oude haven zie je ook een concentratie van restaurants. Dit is de plek waar je onder andere voor de vis en schaaldieren naartoe gaat. Er zitten hier ook enkele restaurants waar je terecht kunt voor de traditionele Cypriotische keuken.

Het aanbod van restaurants richt zich vooral op toeristen. Zelfs de traditionele restaurants en taverna’s zijn vrijwel geheel gevuld met buitenlandse gasten. Voor haute cuisine hoef je niet naar Ayia Napa te reizen. Hier wordt vooral voor de massa gekookt, gebakken en gefrituurd. Dat betekent niet dat je hier slecht eet. De meeste plekken halen wel een voldoende. Maar culinaire verrassingen zul je tijdens je vakantie in Ayia Napa niet hoeven te verwachten.

De meeste uitgaansgelegenheden concentreren zich aan en rond de Ayias Mavris en een paar straten ten westen van het klooster van Ayia Napa. Daar komt het vooral later op de avond tot leven. Overdag kun je verspreid door heel Ayia Napa terecht voor een koel drankje. Langs de stranden, in de bars en er zijn tal van plekken waar je een blikje of flesje drinken kunt halen. De grotere zaken noemen zichzelf supermarkt, de kleinere zaken noemt men hier een kiosk. Sommige van deze zaken zijn tot laat in de avond geopend. Een enkeling is 24 uur per dag open.

Top

3 hotels in Ayia Napa

 1. Limanaki Beach Hotel
  Limanaki Beach Hotel

  Het hooggewaardeerde Limanaki Beach Hotel ligt op een ideal plek in Ayia Napa: direct aan het strand en vlak bij het centrum. Dit hotel is volgens kenners de beste keuze in Ayia Napa.

  Bekijk info en prijzen
 2. Amanti - MadeForTwo
  Amanti - MadeForTwo

  In alle luxe genieten van vakantie en elkaar. Samen met je partner maak je er een onvergetelijke vakantie van in dit adults only hotel. Amanti heeft een wellness waar je compleet in de watten wordt gelegd.

  Bekijk info en prijzen
 3. Tsokkos Paradise Village Aparthotel
  Tsokkos Paradise Village Aparthotel

  Direct aan het gouden zandstrand van Ayia Napa kun je heerlijk vakantie vieren in het kindvriendelijke Tsokkos Paradise Village Aparthotel. Dit hotel is ideaal voor gezinsvakanties op Cyprus.

  Bekijk info en prijzen