Sluiten

Omodos

Omodos

Het in het Troödosgebergte gelegen Omodos is een van de mooiste en meest populaire dorpen van Cyprus. Dankzij de vrij gunstige ligging ten opzichte van toeristenplaatsen zoals Limassol en Paphos is Omodos een geliefde plek om te bezoeken als je de meer authentieke kant van Cyprus wilt ontdekken. Dat is te merken aan de levendigheid die je tijdens het zomerseizoen in Omodos zult ervaren. De combinatie van een pittoreske plaats en een klimaat dat wat milder is dan wat je in de lager gelegen delen van Cyprus ervaart, zorgt ervoor dat toeristen hier graag komen.

Omodos is een populaire bestemming voor liefhebbers van zelfgemaakte wijn, wandelingen door oude straatjes en het bezoeken aan de traditionele plattelandshuizen die zijn omgebouwd tot musea. Je kunt in Omodos heerlijk winkelen voor lokale producten en ambachten (bijv. zilveren sieraden, glazen voorwerpen, kantwerk, snoepgoed en het beroemde ringvormige Arkatena zuurdesembrood). De belangrijkste attractie van het dorp is het Timios Stravosklooster, dat centraal in Omodos staat.

Het centrale plein van Omodos is een geliefde plek om van de lokale horeca te genieten. De terrassen zijn hier zo ingericht dat je goed beschut tegen de vaak felle zon je drankje kunt opdrinken of de volle smaken lokale gerechten kunt verkennen. Dit is natuurlijk een uitstekende plek om de lokaal geproduceerde wijn te proberen. Omodos is een van de wijnproducerende dorpen van Cyprus. Het dorp is onderdeel van de wijnroute die door Cyprus loopt. Je kunt een aantal van deze rond Omodos gelegen wijngaarden bezoeken, mocht je dat willen.

Timios Stravosklooster

Timios Stravosklooster

Het Timios Stravosklooster is een voormalig Cypriotisch-orthodox klooster dat in het centrum van Omodos staat. Sinds 2012 is het complex niet meer in gebruik als klooster. Vanwege de lange historie en de monumentale waarde die het Timios Stravosklooster heeft, is hij te bezoeken in de staat zoals die was op het moment dat de laatste monniken het klooster verlieten. De kloosterkerk wordt nog steeds gebruikt. Die is nu de parochiekerk van Omodos. Je kunt de kerk bezoeken. Men verwacht dan wel dat je bedekkende kleding draagt. In de praktijk houdt niet iedereen zich daar aan, net als aan het verbod om in de kerk te fotograferen of filmen. Het Timios Stravosklooster is alle dagen van de week te bezoeken.

Rijden naar Omodos

De reisafstand vanaf Limassol bedraagt ongeveer 40 kilometer, die je met een huurauto in pakweg drie kwartier af kunt leggen. Vanaf de populaire badplaats Paphos is het ongeveer zestig kilometer rijden. In de praktijk zul je hier ongeveer een uur over doen. Omdat de wegen richting Omodos niet al te bochtig en steil zijn, is deze plek met de touringcar ook gemakkelijk aan te rijden. Dit zorgt ervoor dat de aanbieders van excursies Omodos vaak in hun excursieprogramma opnemen.

Parkeren

Het centrum van Omodos is lastig met de auto te bereiken. Gelukkig zijn ze zo slim geweest om een tweetal grote parkeerplaatsen aan de westelijke kant van het dorp te maken. Hier zou je zonder problemen een plekje voor je auto moeten vinden. De minibusjes en touringcars van de excursie-aanbieders stoppen hier ook om de deelnemers uit te laten stappen. Vanaf de parking is het maximaal een paar minuten lopen totdat je in het hart van Omodos staat.