Sluiten

Paralimni

Paralimni

Paralimni is een stadje dat in het oosten van Cyprus ligt. Het hart van Paralimni ligt enkele kilometers landinwaarts. Het hart van Paralimni wordt gevormd door een rechthoekig plein dat men hier simpelweg ‘Town Square’ noemt. In de loop der jaren is Paralimni flink uitgedijd. Dat komt vooral door de vluchtelingen die zich hier sinds 1974 gingen vestigen. Reden hiervoor is de Turkse bezetting die in dat jaar startte. Grieks-Cyprioten uit Famagusta vluchtten naar het deel van het eiland dat als de Republiek Cyprus erkend wordt. Paralimni was vanwege de nabije ligging een vrijwel voor de hand liggende keuze.

De stad zelf is niet zo toeristisch

Paralimni is niet zo erg op toeristen ingesteld. Dat heeft zijn voordelen en nadelen. Zo hebben wij deze tekst deels geschreven terwijl we in een restaurant ter plaatse van een kip souvlaki zaten te genieten. De andere tafels waren – voor zover dat in te schatten was – vooral bezet door lokale mensen. Zo zaten er aan de tafel naast ons twee geestelijken die net de Grieks-orthodoxe kerk aan de overkant van de straat uitgelopen waren. In Paralimni wonen veel mensen die wel in de toeristische sector werkzaam zijn. Zij werken vooral in de bars, restaurants, winkels en hotels in de nabijgelegen badplaatsen Protaras en Ayia Napa.

Bezienswaardigheden in Paralimni

Bezienswaardigheden in Paralimni

Een reden dat Paralimni niet zo toeristisch is, is dat er te weinig te zien en te doen is om er vanuit de drukbezochte badplaatsen naartoe te rijden. Paralimni wordt meer bezocht door mensen die een stop maken tijdens hun dagje in dit deel van Cyprus. Want het voordeel van deze plek is dat het authentieker overkomt. Centraal in Paralimni staan 3 kerken bij elkaar, wat vrij bijzonder is. Deze drie kerken vormen samen de belangrijkste bezienswaardigheden van Paralimni.

Stranden

Stranden

De kern van Paralimni ligt landinwaarts, maar de gemeente strekt zich uit tot aan de oostelijke kuststrook van Cyprus. Hier liggen meerdere stranden die je tot Paralimni mag rekenen. De ondergrond van de stranden varieert van fijn zand tot aan rotsen. De stranden van Paralimni hebben wel een ding gemeen: de zee is hier heerlijk, zeker in de zomermaanden als de watertemperatuur oploopt tot tegen de dertig graden Celsius.

Niet te verwarren met het gelijknamige strand in Ayia Napa, Glyki Nero in Paralmnni is een afgelegen strand direct naast Freedom beach. Het is het meest geschikt voor wie op zoek is naar een strand weg van de grote drukte voor luie dagen aan de rand van het water. Gratis ligbedden en parasols maken het nog aantrekkelijker! Gelukkig is de drukke Kennedy Avenue in Paralimni vlakbij, met een aantal pubs, bars en restaurants.

Potamia tou Kappari ligt dicht genoeg bij de voorzieningen, maar geïsoleerd genoeg om geen grote menigte strandgangers aan te trekken. Het ligt op een ongelooflijk mooie plek, geflankeerd door prachtige kliffen, en is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een enigszins rustige plek (hoewel het halverwege de zomer nog steeds vrij druk wordt). Een kleine kantine bovenaan de trap is ideaal om de lekkere trek te stillen.

Het Trinity strand ligt in het toeristische gebied Pernera-Capparis, 3 kilometer ten oosten van het centrum van Paralimni. Naast het strand staat de Aya Triada kerk. Het strand is klein, maar heeft alles wat je nodig hebt: watervertier, een strandwacht, een snackbar, een kleedkamer en een toilet. Trinity Beach is geschikt voor wie van rust en privacy houdt.

View on Famagusta

Famagusta uitkijkpunt

Enkele kilometers ten noorden van Paralimni kun je de View On Famagusta bezoeken. Deze bijzondere plek ligt aan de noordkant van het dorp Deryneia. View On Famagusta is een op een woonhuis aangebracht uitzichtpunt. Het woonhuis staat eigenlijk net binnen de bufferzone dat de Verenigde Naties ingesteld heeft tussen het bezette noordelijke deel van Cyprus en de Republiek Cyprus aan de zuidelijke zijde.

alles over View on Famagusta