Sluiten

Protaras

Protaras

Protaras is een badplaats die aan de oostkust van Cyprus ligt. Bij het Nederlandse publiek is deze drukbezochte badplaats minder bekend dan Paphos en Ayia Napa. Dat komt vooral omdat de focus van de Nederlandse reisorganisaties vooral op die twee badplaatsen gelegen heeft en men in Nederland nu pas wakker lijkt te worden. Want als het aankomt op zonnige strandvakanties, dan is Protaras misschien wel de betere keuze. De lange goudkleurige zandstranden en de rustige helderblauwe zee vormen een uitnodiging om te komen zwemmen, te zonnebaden en te genieten van al het goed dat Cyprus te bieden heeft.

Protaras dankt zijn bestaan aan het toeristische succes van het tien kilometer zuidwestelijker gelegen Ayia Napa. Protaras is inmiddels uitgegroeid tot een modern vakantieoord van aanzienlijke omvang met tientallen hotels, hotelappartementen, villa’s, restaurants, pubs en bijbehorende faciliteiten. Omdat het rustiger is dan Ayia Napa en minder clubs heeft, heeft het de reputatie meer gericht te zijn op familievakanties en op stelletjes die vooral voor een strandvakantie naar Cyprus vliegen.

Over Protaras

Naar leuke middeleeuwse straatjes en pleinen zul je in Protaras tevergeefs zoeken. Deze toeristenplaats is eigenlijk pas ontstaan na 1974, tijdens het ontstaan van het Cyprus-conflict. In het begin was er slechts sprake van wat woningen, nu is er een toeristenresort te vinden waar ’s zomers tienduizenden toeristen verblijven. Tot ongeveer halverwege de jaren 1980 werd de plaatsnaam Protaras alleen gebruikt voor het gebied rond Fig Tree Beach. De snelle toeristische en residentiële ontwikkeling die daarop volgde, heeft er echter toe geleid dat het toponiem Protaras vandaag de dag wordt gebruikt om de hele kustlijn van de gemeente Paralimni te beschrijven.

Kerk van St Elias de Profeet

Kerk van St Elias de Profeet

Aan de rand van wat een herkenningspunt van de stad is geworden, staat een kleine en aantrekkelijke stenen kerk op de top van een 100 meter hoge heuvel, de kerk van Sint Elias. Het is de moeite waard om naar de kerk te lopen en de 300 treden naar de top te nemen. Vanaf daar kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Protaras en de omliggende zee.

Fig Tree Beach

Volgens de kenners is Protaras gezegend met enkele van de mooiste stranden van Cyprus. Fig Tree Beach, gelegen aan de Fig Tree Bay, is het bekendste strand van Protaras, Dit aangename zandstrand heeft zelfs hoog in de top 10 beste stranden van Europa gestaan. Het strand strekt zich uit over 500 meter en het water is schoon genoeg om de blauwe vlag te krijgen. Het strand dankt zijn naam aan de vijgenbomen die dicht bij de kust staan. Zoals op alle stranden van Cyprus is de toegang voor het publiek gratis, maar voor het huren van ligbedden en parasols moet worden betaald. Fig Tree Bay is een populaire bestemming voor gezinnen geworden.

Vakantie in Protaras

Wil je een vakantie in Protaras vieren? Dan is de luchthaven van Larnaca het meest geschikt om vanuit Nederland, België of Duitsland naartoe te vliegen. In theorie kun je ook naar Paphos Airport vliegen, maar de reisafstand vanaf de luchthaven naar Protaras wordt dan wel lang. Met de auto of taxi ben je dan zeker twee uur onderweg. Vanaf de luchthaven van Larnaca bedraagt de reistijd ongeveer 45 tot 50 minuten, wat nog te overzien is.

Het vakantie-aanbod in Protaras is zeer divers. Je kunt overnachten in een appartement en zelf voor je maaltijden zorgen, je kunt in een luxe hotel verblijven waar men uitstekend voor je zorgt of je kunt kiezen voor de sfeer en kleinschaligheid van een boutiquehotel. Wil je onbezorgd en relaxed van een zonvakantie in Protaras genieten? Dan kun je kiezen voor een all inclusive vakantie in Protaras. Er zijn verschillende goede all inclusive resorts in Protaras te boeken.

Vakantie in Protaras