Sluiten

Pyla

Pyla

Het dorp Pyla is een vrij unieke plek op het eiland Cyprus. Pyla ligt deels in de zuidelijke Republiek Cyprus, maar ook deels in de bufferzone die door de Verenigde Naties gecontroleerd wordt. Het is een van de vier plaatsen op het hele eiland die in deze situatie verkeert. Wat nog opmerkelijker is: hier in Pyla leven Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten al eeuwenlang in harmonie samen en dat doen ze nog steeds. De Turkse invasie in 1974 heeft hier amper verandering in gebracht. In het hart van Pyla zie je de koepel van de Grieks-orthodoxe kerk en de minaret van de Turkse moskee nog steeds op redelijke afstand van elkaar dienen als gebedshuizen voor hun bevolking.

Pyla en omgeving zijn voornamelijk actief in de landbouw, met name graangewassen en olijfgaarden. Er zijn ook een aantal aanzienlijke wijngaarden aanwezig. Vroeger domineerden ze het gebied en speelden ze een grote rol in de ontwikkeling van de regionale landbouw tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Druiven werden verbouwd voor onder meer de wijn- en azijnproductie.

Pyla nu

Je mag Pyla als een vrij groen dorp beschouwen, zeker als je het door het zuidelijke deel rijdt. Het ziet eruit als een moderne en comfortabele plek om te wonen en te verblijven. Grote huizen omlijnen de brede laanachtige straten, afgewisseld met tuinen en velden.

Zodra je verder richting het centrum rijdt, wordt al snel duidelijk dat het geen toeristische bestemming is en dat sommige gebieden niet zo ideaal zijn. We merkten bijvoorbeeld dat Pyla de open, gastvrije sfeer enigszins mist die andere dorpen wel hebben. Het dorp heeft niet alle gebruikelijke plaatsen of dingen waar toeristen naar op zoek zijn. Er hing zelfs een ietwat afstandelijke sfeer: mensen kijken met een zekere koele nieuwsgierigheid naar nieuwe gezichten in de stad terwijl ze door de verlaten straten lopen. Desalniettemin heeft het oude Pyla charme en een uniek gevoel dankzij de dubbele gemeenschap.

Met elkaar of naast elkaar leven

Je leest weleens dat de twee etniciteiten harmonieus in Pyla samenleven. Toch moet je hier je vraagtekens bij zetten. Pyla wordt ook gekenmerkt door een kloof in de samenleving langs politieke en culturele lijnen: lokale kinderen gaan naar een Turkse of Griekse school, en de lokale bevolking rijdt in auto’s met verschillende kentekenplaten: die van de Republiek Cyprus of het door Turkije bezette deel van Cyprus. Het lijkt er dus op dat men in een aantal opzichten vooral naast elkaar leeft in eenzelfde dorp.

Fotograferen in Pyla

Als je vanuit het zuiden Pyla binnenrijdt kom je hoogstwaarschijnlijk onduidelijke borden tegen dat fotograferen verboden is. Misschien zie je de borden zelfs helemaal niet. Het hangt er van af via welke weg je Pyla nadert. Voor zover wij weten is het niet toegestaan om binnen de VN-bufferzone te fotograferen. Het was ons niet helemaal duidelijk waar en wanneer we ons in dat gebied begaven en wat de consequenties zouden kunnen zijn. Daarom hebben we slechts enkele foto’s in het centrum gemaakt en de camera verder in de auto gelaten.

Strand

CTO Beach

De afgelopen decennia heeft Pyla zich uitgebreid tot aan de kust. Hierdoor is Pyla een strandbestemming geworden. Het strand van Pyla wordt CTO Beach genoemd. De naam Pyla Beach wordt ook steeds meer gebruikt. Het oostelijkste deel van CTO Beach ligt in Dhekelia. Dit is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dat deel van het strand kent geen voorzieningen. Er staat wel een leegstaand pand waar vroeger waarschijnlijk wel horeca in gezeten heeft.

Het centrale deel van CTO Beach ligt bij het CTO Beach restaurant. Hier kun je op ligbedjes liggen, een drankje bestellen en prima eten. Parkeren is gratis en naast het restaurant is een gratis toegankelijke speeltuin, zodat de kinderen zich ook buiten het water prima kunnen vermaken.

Het westelijke deel van CTO Beach ligt grotendeels voor een paar hotels: het Lordos Beach Hotel & Spa en het Golden Bay Beach Hotel. Voor dit stuk strand zijn twee golfbrekers aangebracht, waardoor ze zee ter hoogte van dit zandstrand wat kalmer is. Naast de hotels gaat het zand over in een ondergrond die grotendeels uit kiezels bestaat. De ligbedden en parasols die voor de hotels staan zijn exclusief voor hotelgasten bedoeld. Ongeveer tweehonderd meter westelijk kun je bij de Havana Beach Bar wel genieten van strandbedden, parasols en de nodige voorzieningen.