Sluiten

Zygi

Zygi

Zygi is een klein dorp dat gelegen is aan de Cypriotische zuidkust. Het ligt tussen de steden Larnaca en Limasol in. De inwoners van Zygi willen je doen geloven dat het een van de oudste aan zee gelegen plaatsen van Cyprus is. Dat is niet geheel waar. Het klopt dat er hier heel vroeger al sprake was van bewoning. Tijdens het Byzantijnse tijdperk was hier sprake van een nederzetting onder de naam Agia Eleni. Volgens de overlevering zou Helena van Constantinopel (ook bekend als Sint-Helena) hier een stop gemaakt hebben toen ze het Heilige Kruis vanaf Jeruzalem vervoerde.

De geschiedenis van Zygi

Van de vroegere nederzetting is niets meer terug te vinden. Het werkelijke ontstaan van het hedendaagse Zygi is terug te voeren naar de Britse koloniale periode. Toen de Britten Cyprus veroverden, bestond Zygi nog niet. Tijdens de eerste jaren van de Britse overheersing begon met vanuit Zygi johannesbrood geëxporteerd. Decennialang heeft Zygi gefloreerd op de inkomsten van het malen en exporteren van johannesbrood. Toen de johannesbroodhandel afnam, sloeg de armoede toe in het dorp.

Zygi nu

Zygi

De inwoners van Zygi zagen in de visvangst een nieuwe bron van inkomsten. Zygi heeft een relatief grote vissersvloot die vanuit de komvormige haven van Zygi uitvaart. Veel van de visrestaurants in de omgeving en ver daarbuiten worden door de beroepsvissers van Zygi van verse vis en schaaldieren voorzien. De ruim vijfhonderd inwoners van Zygi leven nu naast de visvangst ook van toerisme en landbouw. Toeristen komen vooral naar Zygi vanwege de rust. Het plaatsje is niet te vergelijken met de grote badplaatsen van het eiland.

Strand

strand van Zygi

Bij Zygi ligt er een openbaar strand. Je vindt dit strand meteen ten oosten van de haven van Zygi. Het is geen groot strand, maar dat hoeft ook niet. Echt druk wordt het hier niet zo snel. Het ontbreekt hier aan grote hotels of appartementencomplexen. Het handjevol toeristen dat in Zygi overnacht, doet dat in de beperkt aanwezige kleinschalige accommodaties. Zo staan er een paar leuke vakantiewoningen aan het water.

Het strand van Zygi bestaat grotendeels uit fijn zand. Het zand is goudgeel van kleur. Sommige stranden op Cyprus zijn lichter, sommige zijn donkerder. Het belangrijkste is dat het strand van Zygi van alle gemakken voorzien is. Er zijn gratis toiletten, kleedhokjes en douches. Op het strand kun je strandbedjes met parasols huren. Die huur je bij het barretje dat op het strand voor de koele drankjes kan zorgen. Overdag is er een strandwacht aanwezig. Parkeren kan direct achter het strand. Dat is gratis. Wil je wat uitgebreider lunchen, dan kan dat op enkele tientallen meters lopen. Wat heb je nog meer nodig?