Sluiten

Stranden op Cyprus

Strand op Cyprus

De stranden vormen voor veel mensen de belangrijkste reden om een vakantie naar Cyprus te boeken. Het eiland telt tal van grote en kleinere stranden. Ze verschillen in ligging, uiterlijk, grootte, voorzieningen en ondergrond. Twee dingen hebben ze alle stranden op Cyprus gemeen: het zeewater is een groot gedeelte van het jaar heerlijk van temperatuur en de zon is vaak aanwezig. Op het moment dat ze zon schijnt, geeft de zee zijn mooiste kleuren prijs: van fel turquoise tot diepblauw.

Veel stranden zijn voorzien van allerlei faciliteiten, zoals douches, kleedhokjes en de mogelijkheid om ligbedden en parasols te huren. Sommige stranden zijn voorzien van horeca, op een aantal plekken moet je voor jezelf zorgen. Op het internet kun je vaak terugvinden hoe de situatie is. Het kan zo zijn dat de situatie in het hoogseizoen en het winterseizoen verschilt van elkaar. Sommige stranden worden in de winterperiode amper bezocht. Dan is het voor een uitbater van een horecazaal of de eigenaar van een winkeltje niet altijd de moeite om open te blijven.

Alle stranden zijn te bezoeken

Cyprus kent geen privéstranden, hoewel het er soms anders op lijkt. Sommige stranden zijn lastig te bereiken vanwege de aanwezigheid van hotels of woningen. Officieel is ieder strand publiekelijk toegankelijk. In de praktijk kan het soms wat moeilijker zijn om toegang te vinden.

Op stranden waar ligbedden en parasols te huur zijn (of ter beschikking van hotelgasten gesteld worden), moet tenminste 50% van het strand vrij zijn, zodat je niet verplicht bent om een ligbed te huren. Je moet met je eigen badlaken op het strand terechtkunnen.

Overzicht stranden

Langs de ongeveer 650 kilometer lange kustlijn van Cyprus liggen ongeveer 160 grote en kleinere stranden. Deze stranden variëren van grote zandstranden tot kleine afgelegen baaien. Hiervan staan ruim zestig stranden als zogenaamde Blue Flag Beaches. Ieder strand heeft zijn eigen kenmerken en charme, waardoor iedere strandbezoeker een strand naar zijn of haar smaak zal moeten kunnen vinden. De meeste stranden op Cyprus hebben we al beschreven in de specifieke informatie per plaats. Hieronder lichten we de stranden uit die op de andere pagina’s geen plekje hebben gekregen.

Governor's Beach

Governor's Beach

Het beroemde Governor’s Beach ligt dicht bij het dorp Pentakomo. Dat is ongeveer tien kilometer ten oosten van het belangrijkste hoteldistrict van Limasol. Governor’s Beach behoort de populairste kustgebieden van het eiland en wordt gekenmerkt door krijtwitte rotsen die zich uitstrekken tot in de blauwe zee. Het strand bestaat uit twee delen: Governor’s, met zijn donkere zandstrand, en Kalymnos, dat ongeveer 200 meter naar het westen ligt en wordt gevormd door een lange, smalle strook zandige kustlijn. Beide stranden hebben rustig en schoon water (Blue Flag stranden). Faciliteiten op het strand zijn onder andere toiletten, douches, kleedkamers, ligbedden, parasols, een kinderspeeltuin, strandcafés en een nabijgelegen camping (Kalymnos).

Governor’s Beach is met de auto is goed bereikbaar via de snelweg A1. Er is gratis parkeergelegenheid bij het strand.