Sluiten

Tijdsverschil met Cyprus

Tijdsverschil

Omdat de Aarde om zijn as draait, verschillen de momenten waarop het dag en nacht is. Daarom heeft men de wereld in verschillende tijdzones ingedeeld. Op die manier heeft iedere plek op Aarde een tijd die past bij het dag-nacht-patroon dat daar heerst. Omdat Cyprus meer oostelijk ten opzichte van Nederland ligt, kent Cyprus een andere tijdzone. Hierdoor bestaat er tijdsverschil tussen Cyprus en Nederland. Dit geldt ook voor Cyprus en België.

Tijdzone

Nederland ligt in de tijdzone UTC +1. Dit wordt ook wel de Midden-Europese tijd genoemd. Cyprus ligt in de tijdzone UTC +2. Dit wordt de Oost-Europese tijd genoemd. Andere aanduidingen zijn GMT +1 voor Nederland en GMT +2 voor Cyprus. GMT staat voor Greenwich Mean Time.

Tijdsverschil bedraagt 1 uur

Het tijdsverschil tussen Cyprus en Nederland bedraagt 1 uur. In Cyprus is het altijd 1 uur later dan in Nederland. Op het moment dat het in Cyprus 7 uur in de ochtend is, is het in Nederland 6 uur in de ochtend. Het tijdsverschil bestaat het hele jaar door, zowel tijdens zomertijd als door wintertijd.

Zomertijdregeling

De hele Europese Unie doet mee aan het systeem van zomertijd en wintertijd. Het omschakelen van wintertijd naar zomertijd en andersom gebeurt in heel de EU op dezelfde dagen: op de laatste zondag van maart gaat de zomertijd in. De klok wordt dan een uur vooruit gezet. Op de laatste zondag van oktober wordt er overgeschakeld naar de wintertijd. Dan wordt de klok een uur terug gezet.

Jetlag

Een uur tijdsverschil zorgt ervoor dat er amper sprake is van een jetlag na het reizen tussen Cyprus en Nederland. Bij het reizen naar Cyprus ervaar je mogelijk dat het iets lastiger is om ’s morgens op dezelfde tijd op te staan als in Nederland (als je dat al zou willen). Na de terugreis merk je mogelijk dat je wat eerder wakker wordt dan normaal. Vaak verdwijnt dit effect binnen enkele dagen.