Sluiten

Het Troödosgebergte

Troödosgebergte

Het Troödosgebergte ligt vrij centraal in het binnenland van Cyprus en is erg geliefd onder wandelaars, natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar het authentieke Cyprus. Hier vind je mooie kloosters, kerkjes en kapelletjes, prachtige traditionele woningen en als je op de juiste plekjes komt rust, rust en nog eens rust. In de wintermaanden is een klein deel van Troödos geschikt voor wintersport, skiliefhebbers kunnen dan de ski’s aanbinden en op beperkte schaal skiën op Cyprus.

Wat je ook steeds meer ziet in de Troödos-bergen zijn bussen met toeristen, die met grote hoeveelheden tegelijk de met de bus bereikbare plekken in de bergen opzoeken. Dat is helaas ook duidelijk te merken aan het groeiende aantal winkeltjes en kraampjes met meuk die men voor veel te veel geld aan toeristen probeert te verkopen.

Pittoreske dorpen

Pittoreske dorpen

Je zult geregeld lezen dat je het Troödosgebergte in moet rijden om het echte Cyprus te ontdekken. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Want waar langs de kust de meeste interessante plaatsen omgetoverd zijn tot toeristenoorden of uitgegroeid zijn tot steden die ook op andere manieren een steentje bijdragen aan de economie van Cyprus, daar kent het Troödosgebergte meerdere dorpen die hun identiteit grotendeels hebben weten te behouden.

Eerlijk is eerlijk, mooie dorpjes zoals Omodos en Lefkaria zijn door het toerisme getransformeerd tot een soort van openluchtmusea. Vrijwel iedere excursiebus weet de weg naar dit soort dorpen te vinden. Er zijn in het Troödosgebergte echter ook dorpjes te vinden die in de afgelopen decennia eigenlijk amper veranderd zijn.

Wandelen in het Troödosgebergte

Caledonian watervallen

Wie van wandelen houdt kan perfect terecht in de Troödos bergen. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen en op de vele wandelpaden door de bergen kun je genieten van heerlijke rust en de natuur van Cyprus. Op borden langs de wandelroutes staat informatie over de planten en bomen die je onderweg tegenkomt. De beste reistijd voor het Troödosgebergte is van mei tot en met september. De kans op slecht weer is dan minimaal.

Vooral in de zomer is een wandeling of een ander soort bezoek aan de bergen een welkome afwisseling. Omdat het in de zomermaanden makkelijk ruim boven de 30-35 graden wordt overdag en de bergen een stuk koeler zijn (25-28 graden gemiddeld in de zomer) en er door de bomen tevens volop beschutting is tegen de zon kan een uitstapje naar de bergen gezien worden als een heerlijk dagje de koelte in. Wie het nog te warm vindt, die kan verkoeling zoeken bij de Caledonian watervallen.

TIP

een dag in het Troödosgebergte

Een prachtige reportage over een dag door het Troödosgebergte lees je op het blog in12uur.nl. Zij hebben met ‘Een dag in het Troödosgebergte‘ een inspirerend verhaal geschreven, compleet met tijdlijn en mooie foto’s. Dit verslag geeft een eerlijke indruk van wat je van dit gebied van verwachten. Er zit geen reisorganisatie of andere commerciële partij achter.

BEKIJK DE REPORTAGE