Je bent in Cyprus gearriveerd. Hoe doe je het verder met het vervoer? Hoe kom je vanaf de luchthaven naar je accommodatie op Cyprus? Op het moment dat je een pakketreis met transfer geboekt hebt, wordt het je gemakkelijk gemaakt. In dat gevalt de reisorganisatie het vervoer tussen het vliegveld en je accommodaties op Cyprus. Dat gebeurt met een bus (touringcar), minibus of taxi. Je kunt er voor kiezen om vanaf het moment van aankomst in Cyprus een huurauto te nemen. In dat geval heb je geen transfers nodigen kun je zelf met de auto naar je hotel, appartement of vakantiewoning op Cyprus rijden.
Vervoer op Cyprus
Openbaar vervoer
De enige twee vormen van openbaar vervoer die in Cyprus voorkomen zijn de bus en de taxi. Er zijn geen spoorlijnen op Cyprus. Er rijden dus geen treinen in Cyprus. Er rijden ook geen trams of metro’s op het eiland Cyprus.
Bus
Er rijden verschillende soorten bussen op Cyprus. De bussen rijden volgens vaste dienstregelingen. De bus is een punctuele en betrouwbare vorm van openbaar vervoer op Cyprus.
Dit zijn de verschillende soorten bussen die in de Republiek Cyprus rijden:
Luchthaven Transfer Bussen verbinden alle steden met de twee luchthavens van het eiland: Larnaca International Airport en Paphos International Airport.
Interlokale bussen zijn de busdiensten die alle grote steden dagelijks met elkaar verbinden. Zij rijden met frequente routes.
Stadsbussen verbinden verschillende gebieden binnen de steden en rijden overdag frequent. In bepaalde toeristische gebieden worden de routes in de zomerperiode verlengd tot laat in de avond.
Plattelandsbussen verbinden bijna alle dorpen met de dichtstbijzijnde stad, maar met een beperkte frequentie. Deze bussen worden onder andere in het Troödosgebergte veel gebruikt om tussen de verschillende dorpen te reizen.
Bustickets
Er worden verschillende soorten tickets gebruikt in de bussen van Cyprus. Je kunt losse papieren bustickets kopen bij de buschauffeur. Deze losse tickets zijn per rit wat duurder dan wanneer je een anonieme of gepersonaliseerde OV-kaart gebruikt. Voor toeristen zijn alleen de anonieme OV-kaarten een optie. Die kun je per rit gebruiken, voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 7 dagen) aanschaffen of in het geval van stadsroutes ook voor een aantal ritten aanschaffen.
Taxi
Met een taxi zit je niet vast aan routes of schematijden. Een taxirit kun je gebruiken op het moment dat jij het wilt en jij bepaalt de route. Taxi’s worden veel gebruikt voor kortere ritten. Je kunt een taxi ook inzetten voor het vervoer naar andere steden, voor het bezoeken van bezienswaardigheden of om van en naar de luchthaven te reizen.
De taxiprijzen liggen op Cyprus over het algemeen wat lager dan wat je in Nederland betaalt voor een taxirit. Er bestaan drie opties om de ritprijs van de taxi te bepalen: de taximeter, het vaste tarief dat bij een taxistandplaats aangegeven staat of zelf een prijsafspraak maken met de chauffeur. Als je een vaste prijs afspreekt met de taxichauffeur, dan kun je niet voor verrassingen komen te staan.
Zelf rijden met een huurauto
Een huurauto biedt je de ultieme vrijheid als je je op Cyprus wilt verplaatsen. Je kunt gaan en staan waar je wilt, op ieder moment dat je wilt. Als je veel wilt gaan zien en doen, dan is een huurauto vaak goedkoper en/of handiger dan wanneer je bussen, taxi’s of georganiseerde excursies wilt gebruiken. Dit geldt zeker in het geval dat je met meerdere mensen reist.
Rijden in Cyprus betekent dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden en dat de bestuurder aan de rechterkant van de auto zit. Verder verschilt het autorijden in Cyprus niet zoveel met het rijden in Nederland.
Over het huren van een auto op Cyprus
Wie een auto wil huren op Cyprus kan terecht bij één van de vele autoverhuurbedrijven die in de steden en op de luchthaven van Larnaca zitten. De tarieven liggen in de zomer hoger dan in de winter en zijn mede afhankelijk van hoe lang je de auto wilt huren. Hoe langer je huurt, des te goedkoper de prijs per dag wordt.
Vooraf in Nederland reserveren is vaak goedkoper dan ter plaatse huren. Let altijd goed op wat er wel en niet inbegrepen is. Een huurprijs zonder belasting, toeslagen, reserveringskosten en verzekering kan heel goedkoop lijken, maar is het in de praktijk dan vaak juist niet. Let ook goed op de staat van de auto. Zo kreeg ik ooit een afgereden Opel Astra mee die bijna niet vooruit te branden was.
Waar je verder op moet letten als je een auto huurt in Cyprus:
– men rijdt links, dus de bestuurder zit rechts
– het eigen risico op Cyprus is hoger dan in de meeste andere vakantielanden
– een leuke truc die veel toegepast wordt is dat men verwacht dat je een volle tank brandstof afneemt (tegen een veel te hoge prijs) en de auto zo leeg mogelijk inlevert (wat heel lastig is). Indien je hem wel vol terugbrengt krijg je restitutie via je creditcard. Kost je tijd en moeite. Bij sommige verhuurders kun je wel duidelijk afspreken dat je de auto met een volle tank terugbrengt waarna ze alleen afrekenen als je dat niet doet.
Als je vooraf vanuit Nederland een auto wilt huren kunnen we Sunny Cars aanbevelen. Zij werken alleen maar samen met betrouwbare verhuurders. Je huurt altijd inclusief volledige verzekering (ook banden, glas en onderkant auto) en met een brandstofbeleid VOL-VOL (dus geen verplichte aanschaf veel te dure tank brandstof).
Fietsen
Er zijn twee manieren waarop je kunt fietsen in Cyprus: sportief/recreatief of als vervoermiddel. Omdat deze pagina over het onderwerp ‘vervoer’ gaat, zullen we hier de fiets als vervoermiddel belichten. Binnen Cyprus kun je prima fietsen. Op een aantal bergwegen wordt er met fietsers rekening gehouden door middel van fietsstroken en borden om andere weggebruikers te attenderen dat er fietsers op de weg aanwezig kunnen zijn. In plaatsen zoals Larnaca, Ayia Napa en Limassol zijn er goede fietspaden aangelegd.
In de populaire toeristische plaatsen kun je fietsen huren. De prijzen zijn afhankelijk van het type fiets, hoe lang je de fiets huurt en waar je hem huurt. Voor een normale fiets moet je uitgaan van een gemiddelde dagprijs van 10 tot 15 euro. Wil je een e-bike huren op Cyprus? Voor een fiets met elektrische trapondersteuning ben je al snel zo’n 25 tot 35 euro voor een dag kwijt. In plaatsen die grotendeels vlak zijn, zoals Limassol en Ayia Napa, moet je je afvragen of een e-bike echt nodig is.