Sluiten

Vliegduur naar en van Cyprus

Vrijwel iedereen die naar Cyprus gaat, doet dat door middel van vliegen. Het vliegtuig is verreweg het meest gebruikte vervoermiddel om een vakantie op Cyprus te gaan vieren. Mar hoe lang doe je er over om naar Cyprus te vliegen? Wat zijn de vliegtijden vanuit Nederland of België naar Cyprus? Wat is de afstand die je moet vliegen voordat je in Cyprus bent? Op al deze vragen vind je de antwoorden op deze pagina over de vliegduur van en naar Cyprus.

Afstand

De hemelsbrede afstand tussen Nederland en Cyprus bedraagt ongeveer 3000 kilometer. De exacte afstand hangt af van de luchthaven van vertrek en de luchthaven van aankomst. Zo heeft de republiek Cyprus twee internationale luchthavens: Larnaca International Airport (LCA) en Paphos International Airport.

De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam Schiphol Airport en Paphos International Airport bedraagt 2938 kilometer. Vliegafstanden zijn nooit gelijk aan de kortst mogelijke afstand. In de praktijk legt een vliegtuig ongeveer 3100 tot 3200 kilometer af tussen Amsterdam Schiphol Airport en Paphos International Airport.

De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam Schiphol Airport en Larnaca International Airport bedraagt 2992 kilometer. Vliegafstanden zijn nooit gelijk aan de kortst mogelijke afstand. In de praktijk legt een vliegtuig ongeveer 3150 tot 3300 kilometer af tussen Amsterdam Schiphol Airport en Larnaca International Airport. Vaak wordt er voor het aanvliegen op de landingsbaan van Larnaca een bocht gemaakt. Dat leidt sowieso tot een paar extra kilometers.

Vliegduur heenreis naar Cyprus

De vlucht vanaf Amsterdam naar Cyprus duurt meestal iets meer dan vier uur. Op de route naar Larnaca of Paphos is er deels sprake van wind in de rug. Hierdoor ligt de gemiddelde snelheid iets hoger dan op de route van Cyprus naar Nederland.

De gemiddeld gemeten vliegduur van Amsterdam naar Larnaca International Airport is 4 uur en 3 minuten. De schematijden op de vliegtickets houden rekening met een vliegduur van ongeveer 4 uur en 10 minuten.

Vliegduur terugreis vanaf Cyprus

Vliegduur naar en van Cyprus

De vlucht vanaf Cyprus naar Amsterdam duurt meestal ongeveer vier en een half uur. Op de route naar Amsterdam ervaart het vliegtuig tegenwind. Hierdoor ligt de gemiddelde snelheid iets lager dan op de route van Nederland naar Cyprus.

De gemiddeld gemeten vliegduur van Amsterdam naar Larnaca International Airport is 4 uur en 29 minuten. De schematijden op de vliegtickets houden rekening met een vliegduur van ongeveer 4 uur en 40 minuten.

Vliegtijden op vliegticket

Op het moment dat je op je vliegticket of boekingsbevestiging voor je reis naar Cyprus kijkt, dan zou je kunnen denken dat de vliegduur zoals wij hem hierboven beschreven hebben, niet zou kloppen. Dat komt doordat de tijden op vliegtickets altijd op basis van de lokale tijd is. Tussen Nederland en Cyprus is er een tijdsverschil van 1 uur. Op Cyprus is het altijd 1 uur later dan in Nederland, zowel tijdens de zomertijd als tijdens de wintertijd.

Op je vliegticket of boekingsbevestiging lijkt een vlucht op de heenweg daardoor een uur langer te duren dan hij daadwerkelijk duurt. De vertrek- en aankomsttijden van de terugvlucht zouden de indruk kunnen wekken dat de vlucht een uur korter duurt.

Veel vluchten zijn op tijd

Veel vluchten tussen Nederland en Cyprus zijn op tijd. Het aantal vertragingen is minimaal. Ruim negentig procent van de vluchten landt te vroeg of uiterlijk binnen een half uur na de verwachte aankomsttijd. Bij slechts een paar procent van alle vluchten tussen Nederland en Cyprus is er sprake van een serieuze vertraging. Het aantal vluchten dat een langere vertraging dan 3 uur heeft en waarbij je mogelijk recht hebt op een vergoeding op basis van de EU-regels omtrent vertraagde vluchten, is minimaal.

Taxiën op Schiphol

Schiphol heeft zes start- en landingsbanen, waarvan er vijf gebruikt worden voor commerciële vluchten. Welke landingsbaan gebruikt wordt, is mede afhankelijk van de windrichting, de drukte in de lucht en het moment van landen of opstijgen. Mocht je op de ten westen van luchthaven Schiphol gelegen Polderbaan landen, dan moet je er rekening mee houden dat het vliegtuig nog ongeveer 15 tot 20 minuten moet taxiën totdat het aan de gate staat. Deze tijd is geen onderdeel van de vliegduur. De taxitijd van de andere landingsbanen bedraagt meestal 5 tot 10 minuten.