Sluiten

Vliegen vanaf Larnaca International Airport

Gepubliceerd op 14 juni 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Vliegen vanaf Larnaca International Airport

Voor mensen die vanaf Schiphol, Eindhoven, Rotterdam of een luchthaven net over de grens vliegen, is het niet zo lastig om te weten of er achter te komen hoe het hier werkt. Zeker voor mensen die regelmatig vliegen zullen de Nederlandse luchthavens weinig geheimen kennen. Maar hoe zit het in het buitenland? Wat moet je verwachten als je vanaf Cyprus naar huis vliegt? Ik vloog recent met Transavia vanaf Larnaca International Airport naar Schiphol en heb alles rondom het inchecken en het verdere verloop op de luchthaven vastgelegd.

Inchecken op Larnaca International Airport

Inchecken op Larnaca International Airport

De incheckbalies op Larnaca International Airport openen ongeveer 2,5 tot 3 uur voor vertrek. Het heeft daardoor weinig zin om veel eerder op de luchthaven te zijn. De terminal is ruim, vrij overzichtelijk en wordt goed koel gehouden. Voor de meeste vluchten gaan er 2, 3 of 4 balies open. Als je met Transavia of TUI fly vliegt, dan zijn er voor de vluchten vanuit Cyprus geen speciale prioriteitsbalies. Er is geen bij deze maatschappijen sprake van een speciale rij voor business class passagiers of passagiers met een frequent flyer status. Bij andere luchtvaartmaatschappijen kan dat wel het geval zijn, bijvoorbeeld als je met Lufthansa via Duitsland vliegt.

Er zijn geen speciale bagage drop-off balies voor Transavia of TUI fly. Als je online ingecheckt bent, je boarding pass al hebt en ruimbagage in wilt checken, dan moet je in de normale rijen bij de incheckbalies gaan staan.

Na het inchecken

Na het inchecken op Larnaca International Airport

Nadat je ingecheckt bent en/of je koffer(s) afgegeven hebt, kun je naar de vertrekhal gaan. Er is één vertrekhal voor alle vluchten. Je moet eerst door de veiligheidscontrole gaan. Daarbij wordt de handbagage gecontroleerd en moeten de passagiers door een controlepoort waar ze gescand worden. De veiligheidscontroles zijn vrij efficiënt en zouden bij normale drukte niet al te lang in beslag moeten nemen.

Na de veiligheidscontrole volgt de controle op reisdocumenten. Omdat Cyprus niet tot de Schengen-landen behoort, vind er een paspoortcontrole plaats voor alle vertrekkende passagiers. Als EU-burger mag je, in plaats van met een geldig paspoort, ook met een geldige EU identiteitskaart reizen.

Ben je door de laatste controle heen, dan kun je via de enorme taxfree winkel naar de vertrekhal gaan. In deze taxfree shop kun je je laatste inkopen doen, waaronder Cypriotische lekkernijen, parfum en drank. Omdat je binnen de EU reist, zijn deze inkopen niet belastingvrij. Wel kunnen de prijzen lager liggen dan wat je in Nederland zou betalen.

Tot slot kom je in de moderne vertrekhal terecht. Daar bevinden zich verschillende winkels en een aantal goede horecazaken. Heb je nog niet gegeten en wil je voor vertrek met het vliegtuig nog een maaltijd nuttigen? Je hebt de keuze uit verschillende restaurants en soorten gerechten. Wat dat betreft mag Larnaca International Airport zich meten met de betere luchthavens van Europa.