Sluiten

Het weer op Cyprus

Het weer op Cyprus

Cyprus is statistisch gezien het warmste en een van de zonnigste landen van heel Europa. De ligging ver oostwaarts in de Middellandse Zee laat Cyprus profiteren van de invloed van relatief warm zeewater in de winter, waardoor de temperaturen op een niveau blijven steken die aan de kust als lenteachtig gezien mogen worden. In de zomermaanden is Cyprus zonovergoten en droog. De invloedsfeer van Afrika en het Midden-Oosten zorgen ervoor dat depressies eigenlijk geen kans krijgen om in de zomer Cyprus te bereiken. Daar staat tegenover dat warme lucht wel gemakkelijk naar het eiland stroomt. Het warme mediterrane klimaat maakt van Cyprus in de zomerperiode een ideale bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie.

Over het weer op Cyprus

Beste reistijd voor Cyprus

beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor een vakantie op Cyprus? Wij vertellen het je!

Lees verder
Het klimaat van Cyprus

klimaat

Alles over het klimaat van Cyprus: temperaturen, aantal uren zonneschijn, regenkansen en meer!

Lees verder
Temperaturen op Cyprus

temperaturen

Bekijk voor iedere maand van het jaar de temperaturen en zeewatertemperaturen op Cyprus.

Lees verder

Het weer op Cyprus in het voorjaar

Cyprus kent een vrij warm voorjaar, waarbij de zon zich steeds vaker laat zien en de kans op een regenbui afneemt. In het berggebied kan het nog aan de frisse kant zijn, daar is vroeg in het voorjaar nachtvorst mogelijk. Langs de kust warmt het al aardig op. Maart begint al aangenamer te worden met gemiddelde maximumtemperaturen van ongeveer 15 tot 20 graden. April is nog een stukje fijner, dankzij middagtemperaturen die oplopen naar gemiddeld ongeveer 18 tot 24 graden.

Tijdens de meimaand begint het eigenlijk al zomers te worden. De gemiddelde maxima liggen in de badplaatsen dan rond de 22 tot 28 graden, terwijl in de tweede helft van mei de meeste dagen de zomerse grens van 25 graden wel aangetikt of overschreden wordt.

Het weer op Cyprus in de zomer

Als je de tweede helft van mei niet meepakt, dan duurt de zomer op Cyprus vier maanden. Dat de zomer hier een maand langer duurt dan bij ons, heeft alles te maken met de warme septembermaand. Je kunt een maand waarin de maxima langs de kust en in de lager gelegen binnenlanden gemakkelijk oplopen naar temperaturen die rond de 30 graden Celsius liggen toch niet tot het najaar rekenen? September is qua weer juist een perfecte maand om naar Cyprus te reizen: warm, veel zon, amper neerslag en een zeewatertemperatuur van gemiddeld 26 tot 28 graden is wat je dan mag verwachten.

Juli en augustus zijn de heetste maanden op Cyprus. In een groot deel van het land zijn middagtemperaturen van 30 tot 35 graden normaal. In en rond Nicosia, in het binnenland, kan het zinderend heet worden met maxima die op kunnen lopen tot 40 graden.

Het weer op Cyprus in het najaar

Cyprus kent een kort najaar. Eigenlijk mag je alleen de maanden oktober en november tot het najaar rekenen. Hoe ziet de herfst op Cyprus er uit? Nog steeds vrij warm langs de kust en beduidend lagere temperaturen in de berggebieden. In de badplaatsen kan het kwik in oktober gemakkelijk oplopen naar 23 tot 29 graden Celsius. Je merkt wel dat de avonden en nachten koeler worden. De zon laat zich vanaf half oktober minder zien en de kans op regen neemt toe.

Het weer op Cyprus in de winter

De winter heeft op Cyprus twee gezichten. In het Troödosgebergte is het vrij grijs, nat en aan de koele kant. Op en rond de berg Olympus kan het sneeuwen. Je kunt er dan zelfs aan wintersporten zoals skiën en snowboarden doen. Het weer in de badplaatsen is overwegend te koel om er een echte zonvakantie te vieren, maar aangenaam genoeg om te overwinteren. Tijdens zonnige dagen kunnen de thermometers in plaatsen langs de kust oplopen naar 15 tot soms 20 graden. Veel warmer wordt het niet zo vaak in de maanden december, januari en februari.