Sluiten

De luchthavens van Cyprus

De Republiek Cyprus kent 2 luchthavens die gebruikt worden voor internationale passagiersvluchten: Larnaca International Airport (LCA) en Paphos International Airport (PFO). Het vliegveld van Larnaca is veruit de grootste en drukste van de twee. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met ligging van Larnaca Airport. Dit vliegveld is het dichtstbij gelegen voor steden als Nicosia, Limassol en Larnaca. Voor de populaire badplaats Ayia Napa is het eigenlijk het enige vliegveld dat goed te doen is.

Larnaca International Airport

Larnaca International Airport

Ten westen van de stad Larnaca ligt Larnaca International Airport. Dit internationale vliegveld heeft de IATA-code LCA. Deze luchthaven wordt ook wel Cyprus Airport genoemd, omdat deze luchthaven als hoofdluchthaven van Cyprus gezien wordt. Het grootste deel van de toeristen komt via Larnaca International het land binnen.

Voor reizigers die grofweg ten oosten van Limassol verblijven is Larnaca de meest geschikte aanvliegplaats. Vanuit de luchthaven ben je dan meestal binnen 45 minuten in je accommodatie. De plaats Larnaca ligt slechts op enkele kilometers van de luchthaven.
Wie vervoer zoekt, is aangewezen op huurauto, taxi of minibus. Busverbindingen zijn er ook naar o.a. Nicosia en Larnaca.

De taxitarieven zijn vastgesteld en afhankelijk van de plaats waar je naartoe moet. Vooraf vragen naar de prijs voorkomt verrassingen achteraf. Vaak wordt er met een vaste prijslijst gewerkt.

Wie een auto huurt doet er het beste aan om deze vooraf te reserveren, zeker in het hoogseizoen. De vraag is dan vaak groter dan het aanbod en vooraf reserveren voorkomt hoge prijzen of erger nog… geen geschikte huurauto.

Ondanks recente verbouwingen is de capaciteit van de luchthaven te klein voor het aantal passagiers dat passeert. Overvolle vertrekhallen, onoverzichtelijke en lange rijen bij de check-in balies en langere wachttijden bij de bagagebanden zijn daarom in het seizoen meer regel dan uitzondering.

Gegevens Larnaca International Airport

Passagiers per jaar: ongeveer 5 miljoen

Adresgegevens
Larnaca International Airport
7130 Larnaca
Cyprus
Telefoon: +357 24 816 130
Fax: +357 24 304 782
E-mail: niet beschikbaar

Luchthaven codes
IATA airport code: LCA
ICAO airport code: LCLK

TIP

zo gaat het er aan toe op Larnaca Airport

Tijdens een reis naar Cyprus hebben we vastgelegd hoe het er allemaal aan toe gaat op Larnaca Airport. Hoe vroeg voor vertrek met je aanwezig zijn, heb je een aparte rij voor bagage drop off en wat mag je verwachten aan winkels en horeca? We hebben het allemaal beschreven in een artikel over vliegen vanaf Larnaca Airport

Vliegen vanaf Larnaca Airport

Paphos International Airport

De internationale luchthaven van Paphos (Pafos) is kleiner dan Larnaca. De passagiers die op Paphos landen zijn voornamelijk toeristen die in Paphos en andere plaatsen in het westen van Cyprus verblijven. Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat op Paphos vliegt is vrij klein, net als de frequentie waarin deze maatschappijen Paphos aandoen. Het zijn vooral vakantievluchten die op het vliegveld van Paphos landen. Je ziet daardoor een groot verschil in drukte tussen het zomerseizoen en het winterseizoen. In de winter is het aantal vluchten en passagiers aanzienlijk minder.

Sinds de ingebruikname van de nieuwe terminal in 2008 is het aantal passagiers op Paphos International Airport flink gestegen. Tot die tijd verwerkte het vliegveld ongeveer 1,5 tot 1,8 miljoen passagiers per jaar, tegenwoordig ligt dat aantal rond de 3 miljoen passagiers per jaar. Vanuit Nederland vliegen Transavia en TUIfly naar Paphos International Airport.

Transport vanaf de luchthaven naar Paphos en andere plaatsen kan per taxi of minibus. Vakantiegangers met een pakketreis worden meestal door de betreffende reisorganisatie weggebracht en opgehaald.

Gegevens Paphos International Airport

Passagiers per jaar: ongeveer 1,5 miljoen

Adresgegevens
Paphos International Airport
8320 Paphos
Cyprus
Telefoon: +357 2624 0506
Fax: +357 2624 0531
E-mail: niet beschikbaar

Luchthaven codes
IATA airport code: PFO
ICAO airport code: LCPH