Sluiten

Polis

Polis

Polis is een bescheiden badplaats op Cyprus. Polis ligt in het noordwesten van het eiland, centrum van de baai van Chrysochous en aan de rand van het natuurreservaat van het schiereiland Akamas. De naam Polis kan voor verwarring zorgen, want in het Grieks betekent Polis letterlijk ‘stad’ of ‘stadstaat’. Naar hedendaagse begrippen zou je de Cypriotische plaats Polis niet zo snel de titel ‘stad’ toedichten. De kleine badplaats telt immers nog geen vierduizend inwoners. Vroeger werd Polis nog wel als een echte stad beschouwd. Opmerkelijk aan Polis was dat het altijd een gemengde stad met grote Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische gemeenschappen is geweest. Na het conflict in 1974 zijn veel Turks-Cyprioten Polis ontvlucht.

Tegenwoordig is Polis een rustig vakantieoord. Het plaatsje is een prima plek om een vakantie door te brengen, vooral voor wie de drukte van badplaatsen zoals Paphos, Protaras en Ayia Napa wil ontwijken. Faciliteiten zijn onder andere een camping aan het strand, verschillende kleine hotels, verschillende winkels, bars en restaurants , die voornamelijk gegroepeerd zijn rond het stadsplein en de verkeersvrije straten naar het zuiden. De Baden van Aphrodite en de onlangs ontdekte ruïnes van het middeleeuwse Georgisch-orthodoxe klooster van Gialia liggen in de buurt van de stad.

Smokkelaars en Berlijners

Piraten belegerden hier vroeger de kust en smokkelaars gebruikten Polis in de 19e eeuw als schuilplaats en overslagcentrum. Die tijden zijn inmiddels voorbij, al zouden we volgens de legendes nog steeds schatten in en rond Polis te vinden moeten zijn. Dankzij de gunstige vliegverbindingen van Berlijn naar Polis in de jaren 1970, gaven vooral rugzaktoeristen en Oost- en West-Berlijners vorm aan de beginjaren van het toerisme in Polis. In die tijd werd de gemeente nog beschouwd als een echte insider tip en had slechts één grote camping.

Relaxte vakantie

Vandaag de dag vind je in de Polis vakantiehuizen, complete vakantiedorpen met gemeubileerde appartementen en een paar afgelegen hotels. Hoewel Polis een populaire vakantiebestemming is, is deze relaxte plek op Cyprus tot nu toe gespaard gebleven van grote hotelketens. Polis is met zijn provinciale charme nog steeds een goed adres voor een rustige natuur- en strandvakantie. Voor watersportfaciliteiten kun je terecht in het mooie naburige dorp Latchi. Van daaruit kun je een boot nemen naar het schiereiland Akamas. Het natuurreservaat van het schiereiland Akamas met wandelpaden langs de kust is populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

Relaxte vakantie