Sluiten

Lefkara

Lefkara

Het in het oosten van het Troödosgebergte gelegen Lefkara wordt als een van de mooiste dorpjes van Cyprus beschouwd. Pano Lefkara, zoals de volledige naam luidt, is de geboorteplaats van de Cypriotische volksnaaldkunst. Deze beroemde “lefkaritiko” is het unieke handelsmerk van Lefkara geworden. De reputatie van het kant uit Lefkara heeft de grenzen van Cyprus overschreden en is bekend geworden in de meeste Europese landen. Lefkara dankt zijn welzijn en welvaart zoals vooral aan deze naaldkunst en aan de handel die aan het eind van de 19e eeuw werd opgestart en die in de eerste dertig jaar van de 20e eeuw tot bloei kwam. Tegenwoordig vormt het toerisme een goede aanvullende inkomstenbron voor de inwoners van Lefkara.

Geschiedenis van Lefkara

De naam van het dorp Lefkara is afgeleid van de kleur van de omringende kalkrotsen: “Witte rotsen = Lefkara”. Gezien de archeologische vondsten is de regio Lefkara hoogstwaarschijnlijk al eeuwenlang bewoond. Hoewel er geen relevante bewijzen zijn, is het waarschijnlijk dat de nederzetting geleidelijk is ontstaan en zich heeft ontwikkeld tot haar huidige status tijdens de Arabische invallen tussen de 7e en 9e eeuw na Christus. De inwoners van het eiland werden door de situatie als gevolg van de invallen gedwongen te verhuizen van de kustgebieden waar zij in deze periode woonden naar het binnenland, op zoek naar veiliger plaatsen om zich te vestigen.

De naam Lefkara is voor het eerst terug te vinden in het jaar 1134. Tijdens de bezetting door de Franken werd Lefkara de zetel van de Grieks-orthodoxe bisschop van Limassol, Amathus en Curium. Later werd Lefkara tijdens de bezetting door de Venetianen (1489 – 1570 na Christus) een zomerverblijf voor de Venetiaanse edelen en hun gezinnen. Toen de Turken Cyprus in 1570 veroverden, werd Lefkara geplunderd en de bevolking afgeslacht. Onder het latere Britse bewind werd Lefkara een van de meest welvarende dorpen op Cyprus. De handel in borduurwerk gaf een aanzienlijke impuls aan de ontwikkeling ervan. Door de grote vraag werden veel plaatselijke vrouwen ertoe gebracht zich met borduurwerk bezig te houden, zodat het snel een serieuze economische bron werd voor elk gezin in het dorp. Het draagt ook aanzienlijk bij tot de economische onafhankelijkheid van vrouwen.

Het “lefkaritiko” kantborduurwerk bereikte uiteindelijk, als kunstwerk, zijn hoogste punt in de periode 1920-1930, toen het volgens deskundigen tot de beste kunstwerken ter wereld kon worden gerekend.

Lefkara nu

Lefkara

Lefkara ligt aan de voet van het Troöosgebergte in het zuidoosten, op een hoogte van ongeveer 650 m boven de zeespiegel. Lefkara ligt 45 kilometer van Nicosia, 30 kilometer van de luchthaven van Larnaca en slechts 12 kilometer van de snelweg Nicosia – Limassol. Hierdoor is Lefkara gemakkelijk en snel te bereiken, wat het dorp extra interessant maakt om tijdens een uitstapje te bezoeken.

Zilver

Zilver

Naast het borduren, dat al tientallen jaren bloeit, het ambacht van de zilversmid iets waar Lefkara ook om bekend staat. Het zilversmeden is waarschijnlijk in het begin van de 18e eeuw in Lefkara geïntroduceerd. Het bloeide op in het midden van de 20e eeuw, dankzij de familie Kalopaidi die een lange traditie in de kunst heeft. Er wordt in Lefkara een grote verscheidenheid aan ringen, lepels, kerkelijke gebruiksvoorwerpen, kandelaars, kruizen, religieuze Iconen en nog veel meer gemaakt. Het dorp is algemeen bekend om zijn uitstekende werkplaatsen van bewerkt zilver die mooie en unieke souvenirs maken voor toeristen.

Lefkara Folk Art Museum

Lefkara Folk Art Museum

Hoewel sommige bezoekers Lefkara al als een soort van openluchtmuseum beschouwen, kun je in het dorp ook een echt museum bezoeken dat gewijd is aan de kunstnijverheid en het leven in Lefkara. Het museum is gevestigd in een traditioneel Cypriotisch gebouw uit het begin van de 20e eeuw. De collectie omvat huishoudelijke en designvoorwerpen, kleding, zilverwerk en het beroemde Lefkara kantwerk.