Sluiten

Nicosia

Nicosia

De plaats Nicosia is de hoofdstad van Cyprus. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld als gevolg van de spliting tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord Cyprus. Door de stad loopt een V.N. bufferzone die meestal aangeduid wordt met de “green line”, de groene lijn. In het centrum van de stad is er één doorgang tussen het Turkse en het Griekse deel van de stad en die ligt in Ledra Street. Sinds april 2008 is deze straat geopend als aanzet naar een beter verhouding tussen noord- en zuid-Cyprus.

Turkse invloeden zijn zeer duidelijk aanwezig in het “Griekse” gedeelte van de stad. Zo vind je hier de Omerye Haman en de Omeriye Moskee, de enige moskee in het zuidelijk deel van de stad waar nog actief het moslimgeloof beleid wordt.

Zien en doen in Nicosia

Zien en doen in Nicosia

Wie Nicosia bezoekt zal de stad niet direct betoverend mooi vinden. Daarvoor zijn er te veel flatgebouwen van 4 tot 10 verdiepingen hoog te vinden in de stad en is het in eerste instantie zoeken naar mooie plekjes in de stad. Als je echter je best een beetje doet zie je dat ook Nicosia zijn charmes heeft.

Zo kent de stad meerdere musea en kerken die de moeite waard zijn. Het Cyprus-museum is daarvan de interessantste omdat hier de mooiste oudheidkundige voorwerpen te zien zijn die op Cyprus gevonden zijn. In het Iconen-museum vind je meer dan honderd Cypriotische iconen. Dit museum bevindt zich aan Arch-bishop Kiprionos Square.

De top 10 bezienswaardigheden van Nicosia laat je meer hoogtepunten van de stad zien.

Overnachtingstip

MAP Boutique Hotel

Het hotelaanbod in Nicosia sluit niet helemaal aan bij wat toeristen zoeken. Veel accommodaties zijn gericht op zakenreizigers, omdat die frequenter in Nicosia overnachten dan toeristen. De meeste hotels in Nicosia zijn van de drie- en viersterrencategorie. Vaak zijn het hotels die al wat langer bestaan en daardoor niet helemaal meegegroeid zijn met wat de hedendaagse toerist verwacht.

Het Hilton Nicosia gold jarenlang als het beste hotel van de stad. Nog steeds is dit vijfsterrenhotel van de bekende Amerikaanse keten een van de tophotels van de stad. Voor toeristen kan het Hilton wat te zakelijk overkomen. Gelukkig is er sinds 2019 een geweldig alternatief: het MAP Boutique Hotel. Dit vijfsterrenhotel is perfect gelegen aan de rand van de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van de moderne winkelstraten. De kamers zijn comfortabel ingericht en hebben allemaal een fijn balkon met uitzicht op de stad.

Het ontbijt dat in het restaurant geserveerd wordt is uitstekend verzorgd. In de avonduren kun je een drankje doen in de prachtige bar. Voor ons is dit boetiekhotel onze vaste plek als we in Nicosia verblijven.

BEKIJK HET MAP BOUTIQUE HOTEL
Ontbijt bij het MAP Boutique Hotel